Imagini lunare – 3 Decembrie 2011

Scroll down to content

Postez doua colaje lunare de anul trecut, procesate insa tocmai azi, dupa cateva luni de uitare…

In seara respectiva incercasem sa fac un colaj complet al Lunii, insa seeing-ul variabil si cateva probleme cu camera m-au facut sa renunt la marele plan.

Am reusit totusi sa “salvez” cateva zone, in special cele de langa Terminatorul lunar.

Imaginile sunt realizate cu telescopul de 200mm F/5, Barlow 3x si camera DBK 41 AU02.AS cu filtru IR pass, si sunt media a 2000 cadre in seeing variabil 4-5/10.

Primul colaj prezinta zona Polului Nord pana in apropiere de craterul Ptolemaeus:

Al doilea colaj prezentand zona Polului Sudic din apropierea craterului Moretus pana in zona Zidului Drept:

Mi-am adus aminte de cele doua colaje pentru ca am inceput re-constructia telescopului de 200mm utilizat la aceste imagini.

Scopul re-construirii acestui instrument este de a il face cat mai usor, portabil si eficient prin inlaturarea completa a tubului si a pieselor mai grele, cat si prin refacerea sistemului de colimare. Spre final o sa arate asemanator cu ex-telescopul de 300mm, adica, pe scurt: o bara cu doua oglinzi.

Prima piesa a noului telescop am reusit sa o termin chiar azi; e vorba de unul dintre cele doua octogoane ce intra in constructia custii oglinzii principale. Dupa 4 ore de munca (in doua zile) folosind un profil (teava) patrat de aluminiu (15 mm), un raportor, un creion, un bomfaier, o bormasina, o pila, ceva adeziv Bizon pentru metal, smirghel si vopsea negru-mat, am reusit sa scot asta:

Mai trebuie sa fac inca o piesa identica, cateva alte piese laterale, suportul-barilet pentru oglinda principala, suportul pentru oglinda secundara, teava de legatura, sistemul de colimare, parasolar anticondens si …e gata 🙂

A, si telul meu e sa intre cu totul (mai putin teava de legatura) intr-o valiza mica de scule. Si eventual sa aiba la final sub 4-5 kg.

Sper ca in 1 saptamana sa fie gata totusi.

Max

(21 Aprilie 2012)

2 Replies to “Imagini lunare – 3 Decembrie 2011”

  1. wow.. Cele 2 colaje imi par cam cele mai bune imagini lunare din ce ai postat pe aici. Campul larg puncteaza foarte mult la capitolul aspect de ansamblu. Nu intru in detalii de finete (fiindca nu ma pricep), observ doar imaginea ca un intreg. Si arata excelent!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: