Primele imagini cu C 11 -Aprilie 2012

Scroll down to content

Ma tot tin de ceva vreme sa postez primele rezultate cu noul telescop. In sfarsit am acum ceva timp si pentru ele.

De cand l-am achizitionat (acum 2 saptamani si ceva) am iest cu el la observatii deja de 5 ori. De fiecare data am avut partener de observatii si consultatii: sotia 🙂

O imagine a instrumentului pe montura, sub lumina Lunii ce umplea cerul:

Din pacate doar in doua nopti au rezultat imagini acceptabile. Asta deoarece seeing-ul a fost destul de prost, iar colimarea la un Schmidt Cassegrain, cum este si sistemul telescopului Celestron C11, depinde foarte mult de un seeing bun.

Cele doua iesiri “rodnice” au fost in datele de 1/2 aprilie si 2/3 aprilie. Subiectele abordate: Luna si planeta Marte.

Primele imagini postate sunt cele la Luna din noaptea de 1/2 aprilie. In respectiva sesiune am avut parte de un seeing variabil de 5-6/10. Camera folosita a fost DBK 41 AU02.AS cu filtru IR pass. Imaginile sunt media a 3000 din 5000 cadre, procesate cu Registax 6, Astra Image si Photoshop CS2. Cum in cazul unora dintre imagini sotia a avut importantul rol de a corecta ghidajul (montura nefiind perfect pusa in pol) cat si o a doua opinie in prvinta focalizarii, este si ea prezenta la autori. E bine sa fi casatorit si sa te mai inteleaga si nevasta 😉

1. Copernic:

2. Plato:

3. Clavius:

Urmatoarea noapte (2/3 aprilie) a inceput cu un seeing mult mai prost (desi telescopul era aclimatizat), de doar 3/10, rezultand cateva imagini la Luna foarte slabe. Dintre ele am selectat doar una, cu craterele Gassendi si Letronne pe Terminator:

Dupa cateva incercari nereusite la Luna, si odata cu venirea unui strat fin de nori cirrus, mi-am mutat atentia spre planeta Marte. Si surpriza ! Seeing-ul a urcat de la 3/10 la 5-6/10 !

Asa ca nu am mai stat pe ganduri si am inceput o serie de imagini pe durata a 40 minute la Marte.

Unul dintre rezultate:

Si o varianta orientata standard, plus imaginea alb-negru de contrast ceva mai mare:

Am realizat de asemenea si o animatie .gif prezentand detaliile mai importante vizibile pe discul planetei. Printre ele si marele crater Huygens !

Sunt destul de multumit pentru un “first-light”. C 11-ele pare un excelent inlocuitor al Newtonianului de 305mm, in ciuda diferentei (in minus) de 1 inch, a greutatii si volumului ceva mai mari fata de Newtonianul modificat, cat si a acomodarii termice mai lente.

Astept seeing mai bun 🙂

Max

(10 Aprilie 2012)

 

ERATA (11 Aprilie 2012)

Imaginea la Marte este realizata la F/50 nu la F/25 asa cum am scris in imagini.

8 Replies to “Primele imagini cu C 11 -Aprilie 2012”

  1. Felicitari pentru achizitie. Se pare ca a meritat. Acum imi cam pare rau ca nu am luat oglinda de la tine, dar pana sa ma hotarasc eu, a fost altul mai rapid. In schimb mi-am luat un Sigma 10-20 F4-5,6 EX, de care sunt super multumit.

    1. Mersi Dragos. Chiar a meritata. Am mai avut o naopte de seeing bun si rezultatele mi-au confirmat faptul ca SCT-ul are contrast mai bun ca Newtonul. Pacat ca nu ai luat tu oglinda, stiu ca probabil ti-ar fi placut o constructie “aerisita” acomodabila repede la temperatura externa ;).
      In schimb frumoasa achizitia obiectivului, e perfect pentru halouri sau Calea Lactee de pe un cer negru. Sa nu mai zic de peisaje.
      Spor in utilizarea lui !

      1. Multumesc.

        Sunt un pic mirat de ce spui despre contrast. E adevarat ca am privit si eu printr-un C11, si imaginea era foarte buna, dar nu am avut un newton alaturi sa fac comparatie.

        Pe de alta parte, eu nu as vinde sina Losmandy. E oricum mult mai teapana decat Vixen. E adevarat ca si mai grea. Dar totusi, imi pare mai solida si mai buna prinderea cu Losmandy.

      2. Cand am scris despre contrast, desi stiu ca teoretic un Newton are contrast mai mare decat un SCT in primul rand din cauza “amprentei” secundarei (mai mica la Newton), ei bine ma refeream d.p.d.v. observational (atat vizual cat si imagistic): pur si simplu imaginea e mai contrastata decat la Newtonul de 300mm. O fi din cauza tratarilor placii corectoare…nu stiu. Dar asta a fost observatia mea.
        Sina Losmany am folosit-o timp de 2 saptamani la 5 iesiri, si pe langa faptul ca ma incomodeaza la culme la montare (eu merg pe montarea “pipaita” a telescopului pe montura) aduce si un plus (impreuna cu capul de adaptare al monturii) de greutate sensibil. Eu sunt nevoit sa car telescopul de fiecare data cand ies la observatii, din camera unde stau si pana la masina, doua etaje pe scari, si vreo 150 de metrii distanta pana in parcare. La 12.5 kg cat are telescopul, plus ghiozdan cu accesorii, orice kilogram in plus conteaza. Stiu ca e mai sigura la prindere, insa noua sina e absolut excelenta si ea, deci nu “distrug” cu nimic stabilitatea sistemului. Decat sa ramana nefolosita in vreo cutie prin debara, prefer sa o vand.

  2. Felicitări pemtru noua achiziţie. Într-adevăr contrastul este foarte bun, îmi plac mult detallile cu createrele Lunii. Şi Marte este de admirat. Felicitări încă o dată.

    1. Ms ms. E altceva in ceea ce priveste contrastul si culorile. Sper sa mai prind ceva din Marte pana se “duce prea departe”. Poate dam impreuna o fuga mica si pe la Comana sa il testam si la deep-sky pe un cer mai bun 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: