Impreuna cu Cumnatu’ am iesit imediat dupa servici la o sesiune ultra-rapida de fotografiere a apusului. Zic ultra-rapida pentru ca am alergat atat cu cele doua membre din dotare cat si cu masina pana la un loc de observatii cu orizont cat de cat deschis spre vest, unde am montat rapid luneta.

Speram sa surprind si marele grup de pete ce a aparut de trei zile pe discul solar. Nu am fost suficient de rapid se pare…

Am “capturat” totusi un fenomen atmosferic terestru relativ rar si destul de frumos: o raza verde. De fapt chiar doua astfel de “raze” consecutive, asa cum se vede in colajul de mai jos. Fenomenele se observa in partea de sus a limbului solar, ca un “nor de plasma” de culoare verzulie, emanand din Soare.

In partea opusa apusului, un imens bec se incalzea pentru noaptea rece aflata la cateva zeci de minute departare:

Toate imaginile de mai sus au fost realizate cu luneta ED 80mm la F/7.5 si cu Canon EOS 550D la ISO 100 (Soare) si 400 (Luna) si timpi de expunere de 1/4000s si respectiv 1/400s.

Imaginile de mai sus, micsorate insa, sunt si pe serverul SpaceWeather aici.

Max

(5 Martie 2012)

3 Replies to “Raza verde – 5 Martie 2012”

  1. Wooww!! Raza verde!!! Vreau si eu sa vad asa ceva!!! Este … magnifica!!! Te-au indeptat bine membrele se pare :)) (foarte comic cum ai relatat calatoria pana la destinatie :D)

    1. Era destul de greu observabila mica raza verde capturata in imaginile de mai sus. Eu nici nu am perceput-o ca “verde” pana nu m-am uitat la fotografii acasa. Membrele m-au indreptat bine, dar nu fara “un pic” de efort…
      Astept un cer mai curat …eventual de vara 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: