Daca in postul precedent am prezentat cateva fotografii realizate intr-o seara/noapte splendida, ei bine acum prezint cateva fotografii realizate intr-o zi frumoasa de inceput de Martie.
Din nou impreuna cu Cumnatu’, m-am deplasat la aproximativ 25 kilometri vest de Bucuresti, pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, pentru a urmari, timp de 0.8 secunde, un prim tranzit pe anul 2012 (pentru mine) al Statiei Spatiale Internationale.
A fost al 7-lea tranzit al ISS peste Soare pe care l-am observat.
Locul de observare a fost unul destul de frumos, in apropierea unei paduri, cu acces rapid pe si de pe Austostrada.
In harta de mai jos se observa proiectia traseului ISS pe sol, si locatia noastra (cercurile verzi). Atat harta cat si predicita tranzitului le-am gasit cu ajutorul Calsky.
Totul a mers perfect la fata locului, avand parte si de un cer albastru de iarna, cu vant slab, insa cu ceva turbulenta care a facut ca silueta Statiei, deja de mici dimensiuni unghiulare (45″), sa fie destul de distorsionata si neclara. Totusi ceva detalii se pot observa, cum ar fi panourile solare si modulele centrale.
Echipamentul folosit: Luneta SkyWatcher ED80mm, Televue Powermate 2.5x, filtru solar Baader, si Canon EOS 550D la ISO 200, si timpi de expunere de 1/800s. Totul pe montura NEQ6.
Din cele 20 de cadre trase (numarul mic de cadre se datoreaza sincronizarii perfecte a ceasului), ISS-ul e vizibil pe trei dintre ele. Un numar normal, tinand cont de fps-ul aparatului (~4/sec) si a duratei scurte a evenimentului (0.8s).
Un “colaj” din cele trei imagini, cu silueta Statiei din ultimile doua imagini suprapuse peste prima imagine de referinta:
Si aceeasi imagine cu notatii, in care sunt trecute si numele a doua dintre grupurile de pete solare vizibile, cat si un “?” in dreptul unui inca ne-denumit grup (destul de mare) de pete solare, ce a aparut pe limb.
Cateva fotografii ale locului de observatii:
Si unul dintre observatori, fotografiat de celalalt observator. Fata stramba se datoreaza luminii provenite de la o sursa principala (Soarele) si de la o suprafata reflectatoare de mari dimensiuni -zapada.
Cum ne pregateam noi de plecare, observam cateva avioane pe cerul albastrui. Am zis ca daca tot suntem aici sa imi incerc teleobiectivul (luneta ED80) si pe ceva mai…pamantesc ?
Asa au rezultat urmatoarele fotografii, in care toate siluetele avioanelor sunt afectate mai mult sau mai putin de turbulenta atmosferica omniprezenta.
Si alte trei avioane, in imagini ceva mai reusite:
Cum stateam amandoi cu ochii plini de lacrimi (din nou zapada e de vina) uitandu-ne dupa avioane, observam la aproximativ 600-700 metrii o pereche de ulii. Fara ezitare, indrept luneta spre ei si reusesc cateva fotografii, ce-i drept doar la unul dintre cei doi, fotografii pe care le-am unit intr-un mic colaj:
Uitandu-ma mai atent pe fotografii am observat ca respectivul exemplar e “atins” la o aripa, asa cum se vede ceva mai bine in imaginea de mai jos.
Dupa un survol de cateva minute, cei doi ulii se indreapta spre sud unde se fac nevazuti. In partea opusa fata de noi, la 300 metrii, un mic stol (8-10 exemplare) de porumbei incepe sa zboare rapid. Probabil erau fericiti ca pot zbura intr-o zi asa frumoasa fara amenintarea pradatorilor.
O zi intr-adevar incarcata, cu o maxima de +8/9 grade Celsius, cer albastru, si show-uri pe cer la patru inaltimi/distante diferite:
-Soarele cu petele sale in centrul Sistemului Solar la 160 milioane de kilometrii distanta,
-Statia Spatiala Internationala orbitand la 370 km altitudine,
-avioane zburand la 7000-10000 de metrii, si
-ulii si porumbei la cateva sute de metrii.
Si ziua a continuat, cu o mica incursiune in inzapezita Padure Comana, cu fotografii pe care o sa le prezint intr-un post viitor.
Max
3 Martie 2012
UPDATE (4 Martie 2012)
Imaginile cu tranzitul ISS au aparut si pe site-ul SpaceWeather aici si aici (ca link la numelui autorului).
Ai prins foarte bine statia, e clar ca ea e in poza si nu altceva! La cat mai multe tranzite reusite! Iar uliul m-a dat gata! Foarte frumoase fotografii.
Auzi…dar Cola aia ce cauta acolo? Era o sticla de pe camp? 😀
Ms. Cola aia era o oaza energizanta intr-un desert alb 🙂
Si nu, nu era de pe camp…apartinea echipei tranzitorii 😉
Superbe imagini, mai ales tranzitul statiei care ma fascineaza de fiecare data cand o vad fotografiata :D… felicitari din nou si la cat mai multe reusite 😉
Mersi Andrei. SI pe mine ma incanta de fiecare data cand ies, uneori la multe zeci de kilometrii departare, sa fac imagini la un astfel de tranzit. “Rush” ul gasirii unui loc bun, accesibil, izolat, norocul unei turbulente mici, lipsa norilor, a vantului, toate asta fac din aceste iesiri o mini-aventura.
Excelente. Mai ales ca ai reusit sa prinzi doi giganti, un Antonov si un Airbus A380. La fel si uliul, e extra. Cat despre ISS, nu mai zic nimic. Per total, un adevarat regal pentru fotografii indragostiti de cer.
Si am si o intrebare. Poti sa faci o comparatie intre calitatile optice ale unui ED fata de un tele foto normal, sa zicem un 70-300, de calitate comuna, din punct de vedere optic? Te intreb pentru ca din cand in cand imi mai incerc si eu mana la avioane, dar nu ajung la asa rezultate. Si inca ceva. Ai folosit flattener la ED?
Multumesc Dragos. Sa incep cu finalul: nu am folosit corectorul pentru ca mersesem pregatit doar pentru tranzit, unde aveam nevoie de focala maxima de 600mm (cuplat cu barlow 2x da o imagine a discului Soarelui care umple cam 85-90% pe verticala senzorul APSC al 550D-ului).
Comparatie intre un 70-300mm si ED ul de 80mm. Da pot sa fac, insa cu un 70-300 Tamron (Macro). Diferenta e coplesitoare. Sincer. Optica nu se compara nici pe departe, chiar daca trebuie ceva timp sa te obisnuiesti cu manevrarea lunetei cat si cu focalizarea in cazul subiectelor aflate in miscare. Vazusem acum ceva vreme pe net (nu mai gasesc acum linkul) o comparatie intre mai marile teleuri de la Canon si un astfel de ED. Evident ca nu era aceeasi calitate, dar daca pui pretul in ecuatie, atunci iesi foarte bine. Parca (dar nu mai sunt 100% sigur), era ceva de genul: optica- Canon/ED 100/70, ca raport al calitatii, dar asta pentru ca Canon-ul are diafragama si poate fi “corectat” sa zic asa din micsorarea diafragmei. O mare parte a procentului mic pentru ED se datora vignetarii, care intr-adevar e prezenta simtitor. Parca (iar scuze ca nu mai stiu exact) era vorba de un Canon de 500-600 mm focala, seria L. Cu Tamron-ul insa nici o sansa de comparatie. O sa incerc si cu corectorul sa vad daca imbunatateste semnificativ imaginea la subiecte “de zi”, insa reducerea de focala data de acesta nu cred ca imi prieste. Depinde de subiect.
Si eu tot Tamron de 70-300 am, si am incercat acum un Pentax de 100-300, dar nu e o mult mai clar. Ba parca are CA mai mare.
Spui ca ai vignetare cu ED-ul. Cand pui flattenerul se mentine vignetarea? Si apropo, ai ED-ul ala de 0,85, de la SkyWatcher? Ce barlow folosesti?
@Dragos
Flattenerul e cel de 0.85x de la SkyWatcher. Se mentine o oarecare vignetare, insa cu mult mai mica. Pentru uz pe timp de zi e suficient insa, l-am incercat de cateva ori la Luna cu Soarele sus pe cer. Pe timp de noapte, si tinand cont de pretentiile astrofotografiei, nu e perfect corectata insa imaginea. Dar categoric e cu mult mai bine decat fara, plus ca ai bonusul unei focale mai scurte, F/D mai mic, si evident erori de ghidaj mai greu perceptibile. Una peste alta e un “upgrade” eficient, insa nu stiu daca pretul de peste 8 milioane se merita cu adevarat; problema e ca daca vrei ceva mai mult nu ai ce altceva sa achizitionezi la banii astia…
De vreo 3-4 luni folosesc (cu multa satisfactie pot sa zic) doua Televue Powermate-uri de 2.5 si 5x. Excelente dpdv optic, chiar daca sunt putin cam grele…
Felicitari din nou pentru poze. Si pentru captura ISS si avioane! Pozele tale sunt mereu o sursa de inspiratie. Urmaresc blogul cu interes si incerc sa retin cat mai multe 🙂
hello,
-am si eu o intrebare…
-un Skywatcher 60/700 este bune pentru a observa avioanele in zbor?
-eu si sotul meu suntem pasionati de avioane si le urmarim pe un flyradar online si dorim sa avem un obiectiv cu care sa le putem vedea in timpul zborului….
multumesc
Sal. SkyWatcher-ul 60/700 e bunicel combinat cu un ocular bun, dar doar pentru vizual. In schimb stii ca imaginea o sa fie inversata in cazul unor ocualre astronomice. Daca iei o astfel de luneta din comertul “normal” o sa ai prin cutie si un ocular care iti inverseaza imaginea inca o data, deci o sa ai o imagine corecta. Calitatea insa o sa fie una slaba.
cer scuze pentru micile greseli de ortoografie, e graba de vina 😀