Microscopie – 2006 (old stuff)

Scroll down to content

Da, in postul asta o sa postez cateva imagini tocmai din 2006, cand in perioada masteratului am “primit” cu imprumut un microscop Microfot D 16 ROW (made in DDR parca) cu obiective Carl Zeiss. Trebuia sa ii curat piesele optice si sa ii repar partea mecanica. Insa nu m-am grabit prea tare ;). Am zis sa ma joc putin cu el.

Imaginile de mai jos le-am “regasit” pe un CD vechi, impreuna cu multe filme din aceeasi perioada; filme cu parameci, alge si alte microorganisme. O sa postez si filmele cand o sa le “retusez”.

Setup-ul pe care il foloseam pe atunci era compus pe langa microscopul mai sus mentionat, dintr-un bec “economic” de 20W, o camera web Philips To U cam 740k (pe care o foloseam si la astrofotografie planetara si lunara) si o lentila pozitiva amplasata in fata camerei pentru a micsora grosismrntul. Pentru captura, procesare si post-procesare foloseam pe atunci softurile: Selene, Registax 3 si Photoshop 7.

Marea parte dintre organismele din imaginile de mai jos au fost “ridicate” din apa Lacului Herastrau.

Dar sa incep:

Una dintre “very first”-urile imagini de microscopie – o retea de difractie prin transmisie, gasita prin laboratorul (de fizica a laserilor) de unde aveam si microscopul. Pasul retelei e de doar 24 microni, deci spatiul dintre doua benzi negre (trasaturi) este de 24 microni. Imaginile cu reteaua le-am folosit apoi ca etalon pentru imaginile cu microorganisme.

Si primele organisme microscopice fotografiate, apartinand Ciliatelor; se observa in imaginea a treia si cilii (cu rol in deplasare) de unde si numele clasei:

Desi echipamentul folosit era unul modest, optica de buna calitate a facut ca detaliile sa se apropie de limita de difractie in lumina vizibila (aprox 1 micron), astfel ca in cateva din imagini se observa fenomenul de difractie pe diverse componente fizice ale “animalelor”.

O imagine a unei alge la o marire extrema (mult prea mare de altfel):

Alta alga microscopica (din specia Navicula) cu detalii la limita difractiei:

Si un organism din clasa Ciliate cu “piciorusele” vizibile (unul dintre cele mai mici organisme fotografiate):

Un organism mai mare, asemanator unui crab cu tot cu carapace (nu l-am identificat):

Si un alt organism, “ceva” mai mare, un acarian, fotografiat prin doua metode diferite de iluminare (camp luminos si intunecat), si cu detalii ale picioarelor anterioare:

Urmatorul subiect: o alga de o lungime considerabila (printre alte alge asemanatoare) de 450 microni (0.45 mm) !

In continuare, cateva colaje cu imagini ale unor ciliate, alge si alte organisme colectate din acelsi (frumos candva) Parc Herastrau. In primul colaj, in imaginea a treia de pe primul rand, se observa un radiolar, cu tot cu cilii care au aproximativ 1 micron in grosime.

Un colaj cu cateva specii de microalge, fotografiate prin doua metode diferite de iluminare pentru a evidentia anumite detalii (in camp intunecat se observa mai bine detaliile “fine”, pe cand in camp luminos cele structurale si evident culorile):

Un ultim colaj pentru postul asta: o amiba (Proteus) in deplasarea sa la o viteza…peste limita rabdarii 🙂

Am avut o experienta frumoasa folosind acel microscop de calitate optica deosebita.

A trebuit sa-l returnez pana la urma…Acum cred ca sta plin de praf pe raftul de unde mi-a fost dat…Ca multe alte chestii ramase cica “in urma”.

Momentan lucrez la perfectionarea altui sistem de microscopie, si poate or sa fie si ceva imagini noi in curand pe aici. Poate.

 

Max

10 februarie 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: