Cerambix cerdo – Helicon Focus – 12 decembrie 2011

Scroll down to content

Cum noul setup foto mi-a deschis o portita in microcosmos, m-am hotarat sa incerc cu ocazia asta si un soft de aliniere, suprapunere, finalizare dedicat fotografiei realizata prin suprapunerea mai multor cadre cu focalizari in plane diferite, crescand astfel profunzimea.

Si ce soft mai bun de ales decat Helicon Focus.

Un soft DEMENTIAL as putea spune. Pe langa faptul ca realizeaza automat o imagine (avand cadre originale corect realizate !) in sub 2 minute (la 13 cadre a 18 Mp), mai ofera si posibilitatea de a realiza modele 3D, animatii ale acestor modele, imagini separate 3D, si altele. Cu primul salariu e cumparat ! Nu de alta dar Trial-ul (care culmea ofera toate functiile!) e valabil doar 30 de zile.

Si subiectul ales: un exemplar de Cerambix cerdo capturat prin iulie anul acesta la Padurea Comana. Capturat…pe patul de moarte pot sa spun, gasindu-l la baza unui copac in agonie. Dimeniunea sa fiind una minima cred pentru un astfel de coleopter.

Si o animatie care prezinta cadrele originale (13 la numar) cu diferitele planele de focalizare, si imaginea rezultata cu ajutorul softului.

Click pe animatie ca merita.

Si, dupa cum ziceam, softul mai stie sa realizeze din imagini 2D, un model 3D. Model pe care l-am transformat in animatie .gif pentru o mai usoara vizualizare. Nu am lucrat prea mult la el insa efectul e clar.

Atentie: fisier mare, asteptati sa se incarce !

Si o imagine a aceluiasi cap de Cerambix, de data asta din lateral. Din pacate mi-au lipsit 1-2 cadre intermediare, asa ca nu e perfecta imaginea, insa faptul asta e compensat prin rezolutia mare a imaginii si a nivelului de detalii.

Am lasat imaginea alb-negru pentru a semana (oarecum) cu o imagine SEM (Scanning Electron Microscope-Microscop Electronic pe romaneste). Detaliile includ forma evident hexagonala a ochilor individuali.

CLICK pe imagine ca merita !

Cam atat deocamdata cu acest Cerambix. Asta pana mai invat putin sa folosesc softul evident 🙂

Max

12 Decembrie 2011

4 Replies to “Cerambix cerdo – Helicon Focus – 12 decembrie 2011”

  1. 😉
   E extrem de tare softul cu pricina, dar fara cadre originale foarte bine aliniate si realizate consecutiv in ceea ce priveste focalizarea nu prea iti ies bine imaginile. De asta cel mai bine iti ies cele in care subiectul e ..mort ori imobil. La postul cu plosnita am incercat sa maresc numarul de cadre sa vad cat “duce” softul, si vad ca si la 55 de cadre tot putin ii ia ca timp.
   La posturile anterioare (cu paianjenul si cu buburuza) alinierea, suprapunearea, finalizarea le-am facut manual in Photoshop, si pentru fiecare din ele am muncit cate 2-2.5 ore. Si parca tot nu ies ca softul asta…Deh, avansul tehnologic e menit sa ne faca viata mai usoara, si din punctul asta de vedere HeliconFocus isi face datoria foarte bine !

 1. Cand vad ca si la scara atat de mica aceste vietati sunt atat de complexe parca nu as mai calca pe ele cu asa de multa usurinta 😀 (chit ca ar trebui sa stiu cel mai bine ca nu-i de gluma cu obiecte elementare…). Poate daca imi arati si un tantar in asa incredibil detaliu nu o sa-i mai fac afis pe perete (o sa cumpar pastila de tantari! hi hi). Tine sus munca buna ;))

 2. Merci in primul rand de urare. O sa incerc si un tantar cat de curand, daca mai gasesc exemplarul de aseara de prin camera 😉
  Dar dupa ce ii fac un mic portret, pot sa-l faci afis fara prea multa retinere ! Chiar nu ma supar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: