In seara zilei de 8 noiembrie am fost impreuna cu Clau la un mic “test de teren” in nordul Bucurestiului, vizavi de localitatea Corbeanca, la vreo 7km si ceva de Centura Bucurestiului pe DN 1.

Scopul “testului” a fost sa vad daca seeingul e mai bun decat in sudul Capitalei.

Insa (din nou) am avut parte de un seeing oribil, de 2-4/10 !

Dupa ce am stat aproape doua ore sa se raceasca telescopul de 300mm, am inceput sa iau imagini (adica filme). Stand noi asa in mijlocul campului primim o vizita de la o Dacie papuc cu farurile stinse…Jandarmeria Romana.

Nu ca ar fi prima oara cand ma intalnesc cu oamenii legii prin campuri, numai ca cei doi imbracati in albastru inchis au fost chiar atrasi (dupa verificarile de acte inevitabile) de ce se vedea pe monitorul laptopului. Sunt primii care nu au stat doar 3-4 minute la verificari, dar care au stat si sa vada ceva. Dupa indelungate discutii despre NASA, asteroizi, Discovery Channel si a 12-a planeta, (totul durand vreo 40 de minute !) am reusit sa continui cu imaginile.

Ce a iesit, ei bine, nu poate fi integral postat aici, asa ca postez doar “the best of the worst”.

Echipament: Telecop Nwton 300mm F5, Barlow Televue Poermate 2.5x, camera DBK 41 AU02.AS cu filtru UV-IR cut.

Colajul de mai jos e realizat din patru zone fiecare media a 3500 cadre.

Si o varianta rotita si micsorata:

Imaginea e una foarte proasta dupa standardele mele, insa ceva interesant e vizibil:

In primul rand terminatia sudica a Rimei Sirsalis pare a fi foarte asemanatoare ca formatiune geologica cu Rupes Recta: zona estica fiind mai ridicata fata de zona vestica, observandu-se o umbra spre vest. In imaginea de mai jos am cuplat imaginea originala cu o varianta usor supraexpusa pentru a se observa mai clar terminatia sudica a rimei.

O alta zona interesanta: Craterele Schickard, Wargentin (cel “convex”), Nasmyth si Phocylides. La fel, am atasat si o imagine usor supraexpusa pentru a evidentia o formatiune de relief posibila, pe care nu o stiam: un aparent dom lunar, si cu o posibila caldera in varf. Cum seeingul nu a fost bun, nici imaginea nu reliefeaza cu adevarat bine natura formatiunii, insa cred ca sunt mari sanse sa am dreptate. O sa mai cercetez šŸ˜‰

Cam atat deocamdata din aceasta sesiune. Ar mai fi fost doua regiuni, insa nu cred ca o sa scot ceva valabil din imagini.

Max

13 noiembrie 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: