Galaxia M 33 din Triangulum

Scroll down to content

Imaginea de mai jos e prima pe care o realizez din date achizitionate in doua nopti. E un fel de test de caracter,  sa vad daca sunt in stare moral sa trag o serie de fotografii intr-o noapte si sa mai completez in alta noapte pentru a avea un rezultat bun, eu fiind obisnuit sa trag poze si sa vad rezultatul imediat. Testul asta il fac pentru ca iarna asta nu mai treaca fara sa am 5-6 ore de achizitie la Marea (si Frumaosa as completa eu) Nebuloasa din Orion.

Conditiile in cele doua nopti de achizitie au fost destul de diferite, cu o magnitudine vizuala la zenit in prima noapte de +6/6.2 si o transparenta de 5-6/10, iar in a doua noapte de +5.7/5.9 si o transparenta de 4/10 cu usoara ceata la nivelul solului.Plus ca temperatura scazuta a facut ca sticla obiectivului sa scada sub temperatura aerului ambiental, provocand aburirea sa, astfel ca am fost nevoit la fiecare 3-4 cadre sa sterg obiectivul de condens.

 

Si o varianta alb-negru:

Detaliile tehnice:

 

Data: 27/28 si 28/29 octombrie 2011

Instrument: SW ED 80mm refractor f/7.5

Camera: Canon EOS 550D

Achizitie: 45 cadre a 3 minute fiecare, total 2h 15m, ISO 3200

Ghidaj: SW Mak 90mm, f/13.9+Meade DSI, Soft: PHD Guiding

Montura: NEQ-6

Locatie: +44°10′ 33″ N, 26° 11′ 50″ E  (Padurea Comana)

 

Max

30 octombrie 2011

2 Replies to “Galaxia M 33 din Triangulum”

  1. a iesit bine, ai controlat foarte bine zgomotul pt iso 3200, ai pastrat culorile de safir la IC 132 si NGC 588 in schimb regiunile de praf au o tenta rosiatica, iar NGC 604 nu. Sunt in continuare uimit de ce bine reusesti sa disipi noise-ul.
    o imagine foarte buna la m33 a fost obtinuta recent de emil pera (psemil.blogspot.com) am si eu o tentativa cu 400d de azi vara dar inca nu i-am dat de cap la procesare.
    urmaresc cu mare interes progresele in domeniul deepsky pe care le faci.
    La cat mai multe si mai lungi expuneri!

    1. Merci Luci.
      Cu culorile la deep sky am ceva probleme, si asta in special pentru ca folosesc ISO mare. La peste ISO 800 se pierde mult prea mult in “marea de zgmot” iar matricea Bayer are si ea gradul ei de implicare la astfel de setari. Stiu imaginea lui Emil Pera, pe care personal il consider foarte bun la domeniul deep-sky. Si eu vreau sa trec la telescopul de 200 F/5 cu ghidaj, insa momentan trebuie sa ii mai dau de cap monturii care imi cam face..”fite”.
      Merci de urare, si eu sper sa ma duc macar in 5-6 minute cu stele punctiforme cu telescopul de 200, insa depinde foarte foarte foarte mult de faptul ca nu am mult timp la dispozitie pentru o punere excelenta in pol (mai ales pentru a avea ghidaj bun la 1 metru !) si a sta mult timp intr-un loc de observatii, pentru ca ma “plimb” aproape o ora pana la locatia mea. Plus ca mai am si o mare sensibilitate la frig care cred ca o sa ma tina iarna asta departe de astro-foto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: