Desi mai am de postat ceva fotografii din urma, pun acum pe blog cateva imagini realizate la inca o incursiune astro pe la Comana in noaptea de 5 spre 6 octombrie. Coechipierul din aceasta noapte a fost din nou Clau, care cred ca e in procesul de a deveni un astronom amator ;).
Dupa ce am montat prima parte din echipament, am realizat cateva imagini la Luna, care statea “agatata” deasupra orizontului sud-vestic in faza de Prim Patrar.
Imaginea de mai jos e media a 55 cadre individuale si e realizata in focarul lunetei de 80mm, cu Canon-ul la ISO 100. Am lasat culoarea asa cum a iesit dupa suprapunerea cadrelor pentru ca e cea mai apropiata de culoarea pe care o avea Luna in momentul fotografierii.
Insa scopul plimbarii de noapte a fost testarea echipamentului format din luneta ED 80 mm cu Canon EOS 550D, montata pe EQ 6 si telescopul Maksutov de 90mm pe care am montat o camera DSI in focar. Montura a fost comandata de data asta prin intermediul softului PHD de pe un laptop. Ideea era sa vad daca pot sa aduc sistemul sa ghideze mai mult de 3-4 minute automat. Si se pare ca a mers. Chiar aproape perfect, cu cadre cu timpi de expunere de pana la 5 minute unele nemiscate, altele foarte putin miscate.
Subiectul selectat a fost galaxia M 31 din Andromeda. Desi cerul a fost suficient de curat aparent, la expuneri de peste 2 minute deja culoarea rosiatica umplea cadrele, iar cum valoarea mare a ISO (3200) a fost cam prea…mare, ei bine nici rezultatul dupa mai bine de 45 minute (14 expuneri de 3 pana la 5 minute) nu este stralucit.
De aceea nici nu postez varianta color pentru ca pur si simplu nu e frumoasa.
Ar fi trebuit un cer de +6.2/6.5 la zenit ca sa scot ceva mai frumos, si un timp total de expunere de peste 2 ore jumatate la ISO 1600 cu 35-50 expuneri de 2-4 minute. Deci planul pentru data viitoare e facut 😉
Totusi…
Am zis sa ma uit ceva mai bine pe imaginea finala, si sa identific daca e posibil cateva obiecte apartinand acestei mari si apropiate galaxii.
Nu mica mi-a fost surprinderea cand am constatat cate obiecte non-stelare se pot identifica chiar si intr-o asa de slaba imagine. Roiuri deschise cat si globulare.
O parte din obiectele observabile in imagine le-am si identificat, desi sunt mult mai multe decat cele notate de mine, dar ar fi trebuit sa umplu cadrul cu cifre si litere, si nu era cazul.
Incep cu roiurile globulare, repet, doar cateva dintre ele…
Pentru a avea un punct de reper pentru imagini (care sunt crop dupa imaginea finala) am inclus si cate o imagine globala a galaxiei cu zona de interes in chenar.
Toate identificarile le-am facut folosind Atlas of the Andromeda Galaxy. (Foarte util pentru identificari, mai ales ca imaginea pe care am realizat-o este comparabila ca si rezolutie cel putin cu atlasul respectiv, deci identificarea se face destul de usor.)
Si continui cu marele roi deschis NGC 206, in care se observa si stele individuale.
Interesant sa observi stele si grupari de stele din afara Galaxiei noastre. Iti poti da seama ca nu sunt doar “pe aici” lucruri asemanatoare.
Max
9 octombrie 2011
Bun M31! A iesit destul de bine conturat intreg discul galactic cu detalii foarte bune in interior. Intr-adevar, oriunde te uiti pe cer, sunt lucruri asemanatoare. De ce nu ar fi si ceva viata inteligenta pe ici-colo.
Pacat ca nu ai postat si o imagine color, chiar la o rez. mai mica, macar asa pentru impactul vizual. Oricum, nu-i nici o graba. Peste vreo 4 mld de ani ar trebui sa o vedem destul de bine, in toata splendoarea 😛
Merci Clau, dar imaginea chiar e mult sub ce trebuie sa iasa cu echipamentul asta si cu si mai mult sub fata de ce vreau eu sa iasa. Poate “data viitoare” cum imi place mie sa zic. Cu viata inteligenta, ei bine nici nu trebuie sa ne uitam asa de departe, plus ca asa cum ai zis, in “ceva” vreme o sa vina chair ea mai aproape.
O sa postez mai tarziu si varianta color.