Escapada astronomica – Comana 27 septembrie 2011

Scroll down to content

Impreuna cu Clau am iesit la o noapte de astro-foto si astro-observatii la locul pe care l-am ales acum ceva vreme in zona Padurii Comana.

Cerul a fost unul tocmai bun, nici prea-prea nici foarte-foarte. O magnitudine limita de +6/6.2 la zenit, insa un seeing oribil de 3/10.

Imaginile le-am realizat cu telescopul de 200mm F/5 cu Baader MPCC si Canon EOS 550D.

Prima fotografie o prezinta pe cometa Garradd intr-o ipostaza diferita fata de ultimile mele fotografii.

Din pacate montura a suferit o problema, inca ne-cunoscuta de mine, si nu a reusit sa isi mentina ghidajul mai mult de 30-35 secunde, asa ca am fost nevoit sa folosesc cadre la timpi foarte scurti de expunere, 30 secunde, si ISO mare, adica 6400.  Si se cam vede ce-i drept, pentru ca am folosit doar 46 cadre insumand 23 de minute timp total de expunere.

Pe langa imaginea de mai sus, sa-i zicem estetica, am mai procesat una, provenind de la acelasi original salvat din DSS. Pe aceasta am procesat-o insa extrem de mult, sa vad daca ingropata pe acolo pe undeva se observa si vreo coada. Ei bine, se observa:

Pe langa evantaiul directionat spre stanga jos, se mai observa si o coada filiforma indreptata spre stanga imaginii. E posibil sa fie coada ionica, cea care se directioneaza exact opus fata de Soare.

Evident aceasta imagine numai “estetica” nu e. Dar ceva informatie totusi am extras…

Un alt subiect fotografic pe care l-am ales a fost partea centrala a galaxiei M 31 din Andromeda. Insa la cat de urata a iesit la final imaginea, nu mai are rost sa o postez.

Insa recuperez cu o imagine a Roiului Dublu din Perseu. Imagine realizata folosind acelasi setup, si culmea, tot 46 de cadre. Nu stiu cum fac dar vad ca numarul 46 imi tot apare in ultima vreme la numarul de cadre pe care il achizitionez, fara sa am nici cea mai mica intentie 🙂

Timpul total de expunere a fost evident tot de 23 minute.

Si dupa deep-sky am zis sa abordez si un Jupiter care la orele respective (01:00 A.M. pe 28 septembrie) era deja foarte sus. Nici o sansa. Desi am achizitionat trei filme, nici unul dintre ele nu e suficient de bun pentru a scoate macar o imagine decenta.

Nu-i nimic, data viitoare ma pregatesc mai bine si poate si cerul o sa tina cu mine…

Max

30 septembrie 2011

2 Replies to “Escapada astronomica – Comana 27 septembrie 2011”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: