Cometa Garradd si roiul globular M 71 – 31 august 2011

Scroll down to content

Pana ajung sa mai prelucrez din imagini, atat Astro cat si Macro, mai fac din cand in cand INCA cateva imagini…

Asa ca in ultima seara din august am fost din noua la Comana cu Clau la o sesiune de observatii/imagini. De data asta insa nu am mai avut parte de un cer bun, magnitudinea la zenit scazand de la ora 22:00 de la o valoare de +5.5 la +4.7/4.9 spre orele 24:00. Adica un cer demn de o zona suburbana, desi noi eram suficient de departe de localitati importante…

Chiar si asa, am montat Newtonianul de 200 mm, cu tot cu Coma Corrector, cu EOS ul 550D in focar, si am inceput o secventa la cometa Garradd. Rezultatul e evident mai slab (cu mult chiar) decat cel de acum doua seri, dar tot se vede un inceput de coada pe acolo…Imaginea e suma a 38 de cadre a cate 50 secunde plus inca 23 cadre a cate 30 secunde, toate la mult prea marele ISO de 6400…dar am vrut sa fiu sigur ca surprind si coada, in defavoarea zgomotului maricel.

Prelucrarea am facut-o cu DSS folosind procedura descrisa aici (la”Comet Stacking”) si cu “ceva” ajutor de la Photoshop CS2.

Ce sa zic…..se putea si mai bine…

Data viitoare !

Si o animatie din 33 de cadre crop din originalele la ISO 6400 si 50 sec expunere, incepute la ora 19:23 U.T. si terminate la 20:06 U.T.

Se observa deplasarea rapida a cometei.

Clik pe imagine pentru a deschide animatia.

Tot prin procedura automata a catorva softuri (Registax 5, Virtual dub, Irfan view, Photoshop) am facut si animatia asta, nu am vrut sa ii acord foarte mult timp din cauza cadrelor slabute.

Si daca tot eram departe de casa, am zis sa mai stau putin si sa incerc inca un obiect de deep sky. Trag cateva cadre “de proba” la M 52 si la partea centrala a M 31, si ma conving ca e total degeaba sa incerc o galaxie, iar roiul deschis M 52 nu e deloc impresionant la focala de 1m.

Asa ca ma mut inapoi langa pozitia cometei Garradd. Si tintesc M 71 -ul. Un globular oarecum la granita intre roiurile deschise si cele globulare, si destul de camuflat printre stelele Caii Lactee.

Rezultatul procesarii intensive a 41 de cadre la ISO 6400 si timpi de expunere de 30 secunde fiecare, totalizand 20 minute timp total, e urmatorul :

ATENTIE ! Imagine mare !

O varianta mai mica pentru conexiuni slabe ori priviri rapide:

Si cam atat.

Am plecat pe la 00:10 cu speranta ca data viitoare sa prindem un cer de +6.

Max

(1 septembrie 2011)

UPDATE (2 septembrie 2011)

Pentru cei interesati, cateva linkuri referitoare la cometa Garradd:

O simulare a orbitei

O efemerida pe termen lung cat si estimarea magnitudinii vizuale

O harta pentru luna septembrie cu pozitia cometei

Si inca cateva harti/efemerida

Plus cate ceva despre descoperirea ei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: