Prin Gradina Botanica din Bucuresti – 11 Mai 2014

Scroll down to content

Am ramas mult in urma cu postarile. Insa am avut si cateva motive intemeiate: multe plimbari si fotografii, cele mai multe avand ca subiect Natura din jurul nostru.

Revin acum cu fotografii dintr-o plimbare foarte recenta, intr-o duminica la pranz, prin Gradina Botanica din Bucuresti.

Motivul a fost o expozitie de fluturi tropicali vii, amenajata intr-una dintre marile sere cu plante tropicale. In memoriam pentru expozitia asemanatoare (doar ca titlu!) organizata anul trecut in curtea Muzeului Antipa, aveam sperante destul de mari in ceea ce priveste observarea si fotografierea fluturilor tropicali.

Ei bine, pot sa spun ca cei 5 lei pe care i-am platit pentru un bilet au fost COMPLET DEGEABA!

O sera mare intr-adevar, frumoasa pentru plante tropicale si 4-5 oameni care sa le observe. Nici pe departe insa incapatoare pentru puhoiul de oameni stransi la coada ce se orientau (imediat ce intrau) sa mearga in cercul delimitat de spatiul restrans al incintei. O adevarata tampenie de organizare. Undeva intr-o latura a incaperii erau expuse cateva zeci de crisalide din care ieseau fluturi (foarte putini, insa nu aici ar fi problema), intr-o alta latura cateva crisalide de Attacus atlas (cel mai masiv fluture de pe Terra!) si daca aveai noroc, pe diferite plante si la inaltimi destul de mari mai zareai cate un exemplar de Morpho, Bolima sau Caligo. In total am observat doar 8 fluturi, din care 2 exemplare muribunde de Morpho. Oribila “expozitie”.

Culmea, daca ar fi sa ma iau numai dupa afisul de publicitate, expozitia se adresa in special copiilor; numai ca nimeni nu statea sa le si explice in macar doua-trei cuvinte cate ceva despre superbele exemplare care ce-i drept…nu prea erau prezente.

Si cateva dintre fotografiile personale realizate, prin geam, ori de la distanta, in imbulzeala inevitabila, la cele cateva exemplare de fluturi…

IMG_7482

IMG_7483

IMG_7485

IMG_7489

IMG_7491

IMG_7492

Si cateva dintre crisalidele de Attacus, agatate la 2 metri distanta de vizitatori, “ascunse la vedere” pe o sfoara, fara ca cineva sa explice ce sunt acele “saculete”. Nu stiu cati dintre cei ce au vizitat expozitia (cel putin in acea zi) au vazut sau si-au dat seama ce sunt acele obiecte suspendate…

IMG_7486

Imi pare chiar rau ca trebuie sa critic o initiativa de altfel foarte buna, insa modul de a prezenta o informatie ori un produs poate fi uneori mai important decat informatia ori obiectul in sine. Si tocmai “modul” trebuie criticat in cazul de fata.

Pacat, mare pacat…Fata de expozitia de anul trecut de la Muzeul Grigore Antipa, in ciuda spatiului ocupat efectiv de sera, expozitia din Gradina Botanica este un adevarat esec, in opinia mea, atat ca vizitator, cat si fotograf si entomolog, toate la nivel de amator (a se citi fara diplome).

Mi-am mai revenit insa cum am iesit din sera…o plimbare prin Gradina observand diferitii arbori cu diferite urme ale diferitelor insecte, lasate inca in pace de ingrijitori.

Printre altele, mica mlastina ne-a bucurat privirile cu zecile de exemplare de testoase si pesti:

IMG_7507

IMG_7505

IMG_7494

IMG_7518

A fost pana la urma o zi frumoasa de final de saptamana, cu 25 de grade Celsius si Soare cat cuprinde.

Max

(14 Mai 2014)

One Reply to “Prin Gradina Botanica din Bucuresti – 11 Mai 2014”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: