Subiectul astronomic al serilor de decembrie este categoric planeta Venus. Suprafata iluminata de Soare (asa cum se vede de pe Terra, in forma de secera in aceste zile) este in descrestere, pe cand diametrul sau aparent este in crestere, astfel ca observata cu uchiul liber planeta Venus pare a avea cam aceeasi stralucire pe cerul de seara.
Pentru a vedea daca “a mai aparut vreo schimbare” in forma planetei de la ultima observatie, am iesit la o sesiune scurta de astro-fotografie impreuna cu sotia langa localitatea Dumitrana (Ilfov). Imaginea de mai jos prezinta aspectul planetei in timp ce “atarna” la 10 grade deasupra orizontului:
Pentru a observa diferentele de aspect petrecute in 5 zile, postez si o comparatie cu o imagine de pe 23 Decembrie, realizata cu acelasi echipament:
De aceasta data am mai incercat si o achizitie putin diferita, avand ca scop surprinderea zonei intunecate a planetei, un fel de “lumina cenusie” a lui Venus (de la acelasi terment folosit pentru a descrie lumina Pamantului reflectata de catre Luna). Aceasta lumina se datoreaza caldurii emise de planeta, observabila in mod normal la lungimi de unda de peste 1micron (1000nm). Cum eu nu am un filtru care sa lase doar lumina de infrarosu de la 1000nm in sus, am achizitionat cadrele cu ce am avut la indemana, si anume filtrul IR-pass de 685nm (ce lasa sa treaca lumina de la 685nm in sus, deci un domeniu mult mai larg). Din cele 30 de cadre a cate 5 secunde fiecare, realizate cu refractorul de 115mm la F/18 si camera ASI120MM a iesit imaginea urmatoare, ce prezinta secera planetei achizitionata cu alte setari, suprapusa peste imaginea pentru “zona intunecata”. In stanga sus fata de secera se observa destul de slab continuitatea discului planetei.
Desi nu este foarte elocventa aceasta imagine pentru reliefarea zonei intunecate a discului planetei Venus, imi confera totusi incredere ca la urmatoarea iesire o sa pot achizitiona imagini in care discul o sa fie mai evident.
Oricum ar fi, aceste seri de decembrie incep sa imi placa destul de mult; nu credeam ca o sa mai am parte de observatii astronomice atat de des pana in martie-aprilie 2014, si asta pentru ca ma asteptam la o vreme tipica de decembrie, cu temperaturi sub zero grade si ninsoare, nu +6 grade si cer curat.
Max
(29 Decembrie 2013)
Domnule draga, dumneata ai o mare forta interioara care te impinge sa faci ce faci ! Nu m-ar mira sa apara si o fotografie ca urmare a unei sesiuni din 31 decembrie! Succes si sanatate pentru dumneata si grupul care te sustine; La multi ani!
Multumesc frumos Virgil. Pentru 31 decembrie nu stiu daca o sa am vreo imagine postata, asta pentru ca la locatia mea din acest moment e ceata in continuu. Dar pentru 2 Ianuarie am ceva planuri, Luna fiind in conjunctie cu Venus, amandoua fiind observabile la departarea minima pe cerul zilei la orele 14:00 in data respectiva. Sper sa incem 2014 cu o astfel de imagine. Multumim pentru urari si un 2014 cat mai bun!