Cum “marea senzatie” din liga cometelor din 2013, pe numele ei C/2012 S1 (ISON), a “trecut in nefiinta“, atentia astronomilor amatori se intoarce spre o cometa relativ recent descoperita, si a carei evolutie a dus-o chiar in pragul vizibilitatii cu ochiul liber de pe un cer curat. Acest nou “actor” poarta numele celebrului descoperitor de comete Therry Lovejoy. Cometa este vizibila in aceasta perioada atat seara dupa apus cat si dimineata inainte de rasarit.
Perfect ar fi ca cerul sa fie suficient de bun (curat, fara poluarea luminoasa) incat sa permita observarea cozii cometei in toata splendoarea sa. Din pacate locatia mea nu “detine” un astfel de cer, asa ca am fost nevoit sa ma multumesc cu ce am in cele doua seri de observatii.
Prima observatie fotografica mai recenta a acestei comete am realizat-o in seara de 4 Decembrie (ora 18:30 T.L.) cu un obiectiv Canon de 100mm la F/3.2 si un Canon 550D la ISO 800. Am selectat 18 cadre a 25 secunde pentru imaginea finala ce surprinde cometa realativ jos fata de orizont, in plina poluare luminoasa:
Pentru a pune mai bine in evidenta coada, am realizat si o supra-procesare cu eliminarea fundalului neuniform, cat si o comparatie pozitiv-negativ:
O a doua observatie am realizat-o in conditii chiar mai nefavorabile, pe langa poluarea luminoasa avand parte si de o usoara ceata. De aceasta data am utilizat refractorul de 115mm pentru a evidentia detaliile interioare coamei, cum ar fi cateva jeturi:
Astept o dimineata “inghetata” de iarna cu un cer “cristal” pentru o sesiune cu rezultate mai…frumoase.
Max
(10 Decembrie 2013)
Buna seara,
Urmaresc de oarece vreme postarile tale si imi plac materialele atat din punctul de vedere al informatiilor cat si in ce priveste acuratetea textului. Prin urmare am pus adresa in bookmarks bar sa-mi fie la indemana si mai trec pe aici! Felicitari si urari de mulr bine si frumos pentru sarbatori si dupa!
Buna seara Virgil,
Multumesc atat pentru urari cat si pentru urmarirea posturilor! Ma bucur ca sunt utile. Un 2014 cat mai bun!