De ceva vreme am reanceput sa ma joc cu imagini 3D cu subiecte astro, de “productie” proprie. Nu am mai postat pana acum astfel de imagini aici, desi primele teste le-am facut inca de acum 7 ani.
Asa ca ar fi vremea sa ating si aceasta sub-ramura a astrofotografiei pe blogul asta.
Si ce subiect mai “de efect” daca nu satelitul nostru natural: Luna.
Datorita evolutiei umbrelor de la o zi la alta, este practic imposibil sa poti combina doua imagini consecutive pentru a incerca o redare in trei dimensiuni a reliefului lunar. Asa ca singura sansa este de a astepta urmatoarea faza identica a Lunii, in care umbrele in interiorul craterelor sa fie cat mai asemanatoare cu cele din “prima” imagine achizitionata. Restul…face Luna singura.
Cum ?
Datorita propriei miscari, numita miscare de libratie, o usoara oscilatie in jurul axei, ce face ca formatiunile lunare sa difere putin in aspect de la luna la luna (si chiar de la zi la zi, asa cum am aratat intr-un post anterior).
Ei bine, eu a trebuit sa astept destul de mult pentru a putea realiza imaginea de mai jos cu efect 3D. Mai mult de doi ani chiar…
Prima imagine a craterului Clavius ce intra in compozitia de mai jos a fost realizata pe 20 Iulie 2011.
Cea de a doua este realziata pe 25 Septembrie 2013.
Imaginea 3D rezultata (este nevoie de ochelari speciali 3D rosu-albastru -R/A pentru a o vizualiza !):
Efectul de profunzime este unul exagerat, insa prezinta in acest fel diferentele de nivel ale reliefului din interiorul craterelor mici cat si la marginile craterului Clavius.
Pentru cei ce nu au ochelari 3D, o animatie prezentand cele doua imagini initiale, corectate/prelucrate pentru a prezenta perspectivele diferite cat mai bine:
SI din nou o serie de imagini 3D, prezentand mai bine doar cateva dintre craterele aflate la interiorul sau pe marginea lui Clavius (iar e nevoie de ochelari R/A):
Si pentru cei ce nu au ochelari R/A, o animatie prezentand efectul diferentei de perspectiva in cazul craterelor din imaginea de mai sus:
Destul de interesante si de efect aceste diferente de perspectiva.
Max
(14 Octombrie 2013)