Am reusit sa reobserv cometa C/2012 S1 (ISON) intr-o dimineata foarte friguroasa de Octombrie, cu placa corectoare a telescopului C 11 mai mult inghetata…
Evolutia cometei fata de observatia anterioara este evidenta. Ceea ce este si normal, tinand cont ca observatia anterioara a fost realizata in urma cu o luna…
Magnitudinea nucleului (extrasa via softul Unimap) este de +14.1, insa coama este mult mai evidenta decat la ultima mea observatie. Cel mai evident detaliu “nou” este coada cometei, ce acum depasete 5 minute de arc (cel putin in expunerile mele).
O imagine mai “cosmetizata”:
Si alte doua imagini, mai detaliate…
-prima prezinta o procesare normala, cu alinerea cadrelor pe nucleul cometei, de aici si efectul de deplasare al stelelor:
-a doua imagine este rezultatul suprapunerii imaginii cometei peste o imagine procesata special doar pentru fundal:
In imaginea de mai sus sunt observabile si cateva galaxii de luminozitate destul de slaba, cat si stele de magnitudine maxima +17.
Dintre cele 36 de cadre suprapuse pentru a realiza imaginile de mai sus, am selectat 34 pentru a realiza si o animatie. Dupa selectia initiala a celor 34 de cadre, am suprapus serii a cate 3 cadre, cu pas de un cadru, pentru a mai “nivela” zgomotul de imagine:
Animatia prezinta deplasarea cometei pe o durata de aproape 12 minute.
Devine interesanta cometa ISON. Sa speram ca ne ofera un frumos cadou vizual la final de an.
Max
(7 Octombrie 2013)
2 Replies to “Cometa ISON – 6 Octombrie 2013”