Tot in lunga noapte de 20 spre 21 Septembrie (lunga pentru mine cel putin), am achizitionat si un spectru al Novei Delphini 2013, o “stea noua” descoperita anul acesta pe 14 August, in constelatia Delfinul.
Cum o nova nu se incadreaza in clasele spectrale ale stelelor “normale”, am zis sa “vad” ce elemente gasesc prin spectrul unei astfel de stele cu “comportament exploziv”.
Pentru inceput insa doua imagini/spectre ale stelei Vega (folosita ca referinta spectrala pentru calibrarea ulterioara) si ale novei in cauza. Dupa cate se observa. spectrele sunt un pic arcuite, motivul principal fiind (cred eu) o colimare relativ slaba a telescopului la momentul respectiv cat si neaclimatizarea totala a instrumentului (din motive subiective m-am grabit sa incep achizitia). Evident ca am tinut cont de acest fapt la calibrare, insa tot apar cateva erori de pozitionare pentru liniile extreme din spectru.
Imaginile/spectre initiale (cu imagini “intinse” pe verticala pentru a evidentia mai bine liniile de emisie si absorptie din spectre):
In stanga pe imagini se observa chiar ordinul zero, deci sursa de lumina, in cazul de fata cele doua stele.
Si un prim spectru calibrat doar in lungime de unda, cu cateva dintre linii identificate:
SI acelasi spectru, calibrat si pentru raspunsul instrumental (unde a fost nevoie de spectrul de referinta al stelei Vega):
Pe scurt, mult Hidrogen, putin Oxigen, Fier si posibil Magneziu.
Interesant.
Max
(22 Septembrie 2013)
UPDATE (23 Septembrie 2013):
“Sapand” adanc in Internet am gasit ceva informatii de spectroscopie utile in legatura cu Nova Delphini 2013.
Citind pe aici, aici, aici si aici, am reusit sa identific o parte dintre liniile ramase neidentificate in spectrele de mai sus, dar si sa corectez cateva dintre erorile de identificare.
Asa ca acum revin cu un spectru corectat la identificari, calibrat pentru lungimea de unda, dar necalibrat pentru raspunsul instrumental. Cu alte cuvinte e un spectru aproape “brut”.
Max
Interesant! Ce echipament ai folosit pt asa ceva ?
Am scris acum in post (uitasem sa dau toate detaliile). Pe langa setup-ul obisnuit, am mai folosit ca element dispersiv o retea de difractie prin transmisie Star Analyzer cu 100 de trasaturi per mm.