Tranzit ISS peste Soare – 9 Iulie 2013

Scroll down to content

Si inca un tranzit. In ultima vreme se pare ca numai de asa ceva ma ocup :)…

De aceasta data am fost insotit de sotia mea si de un “coleg de breasla” Valentin Stoica, fiecare fiind pregatit cu instrumentul si aparatul lui.

“Banda de totalitate” a tranzitului ne-a dus langa localitatea Tanganu la cativa kilometrii est de Bucuresti, in apropiere de padurea Cernica.

Cum nu am avut pana acum “deplina liniste” la vreun tranzit, nici acesta nu a facut exceptie; cativa nori au traversat discul solar cu doar cateva momente inainte de eveniment, ceea ce a facut ca turbulenta sa creasca simtitor fata de minutele anterioare. Norocul nostru a fost ca norii cu pricina au avut “bunul-simt” sa elibereze discul Soarelui cu vreo 20 de secunde inainte de trecerea Statiei.

Echipamentul pentru primele imagini: Maksutov 150mm (F/12), filtru Astrsolar ND 3.8, Canon 550D la ISO 100 si 1/2500 s expunere. Deoarece durata tranzitului a fost scurta, am reusit surprinderea statiei pe doar 2 cadre.

ISS transit July 9, 2013 with details

O imagine de rezolutie mai mare:

ISS transit July 9, 2013

In paralel pe telescopul Maksutov am avut montata si luneta TS APO 65Q cu barlow TV 2.5x si camera ASI 120MM (cu filtrul Baader Solar Continuuum), si evident filtrul frontal Astrosolar ND 3.8. Cu setup-ul respectiv am reusit sa surprind in 4 cadre ISS-ul, in apropiere de grupurile de pete solare prezente.

ISS transit July 9, 2013 small refractor

Si acum imaginile sotiei.

Echipamentul ei: Maksutov 90mm (F/~12), filtru Astrosolar ND 3.8, Canon 550D, ISO 100 si 1/2500 s. Si ea tot in doua cadre a reusit sa surprinda Statia, insa distanta focala a instrumentului utilizat i-a permis o incadrare completa a discului solar:

Eli_ISS_fulldisk

Si un detaliu:

Eli_ISS_detail

Amandoi am inceput sa deprindem din ce in ce mai bine “mestesugul” tranzitelor ISS, asa ca il asteptam pe urmatorul..

Max

(9 Iulie 2013)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: