Si inca un tranzit…
Si tot al ISS-ului.
De aceasta data peste Soare, si peste unul dintre cele mai mari grupuri de pete solare din ultimile saptamani.
Pentru tranzitul din imaginile de mai jos a trebuit sa ma deplasez rapid pana in apropierea localitatii Fundulea (Calarasi), asta dupa ce prognoza vremii imi arata ca norii veniti dinspre est incep sa se sparga.
Am avut noroc, si intr-adevar s-au spart. Cand scriu aceste randuri insa, alt front a revenit, cu aspect de furtuna chiar, si insotiti si de miliarde de picaturi de ploaie.
Tranzitul in sine a avut loc la ora 16:32:08 Timp Local, a durat 0.78 secunde, iar Statia Spatiala Internationala a avut un diametru maxim de 48.7″ (conform site-ului Calsky de unde am avut predictia).
Echipamanetul folosit: Maksutov 150mm diametru (Focala 1800mm), cu filtru frontal Astrosolar fotografic, Canon 550D la ISO 100 si timpi de expunere de 1/3200s. Totul montat pe montura NEQ 6.
Conditiile de la fata locului nu au fost dintre cele mai bune, cu un seeing variabil datorita norilor ce se indreptau spre vest. Atmosfera “agitata” cu alte cuvinte.
Totusi Statia am prins-o in trei cadre, intr-unul dintre ele fiind foarte aproape de grupul AR 1785:
Imaginea de detaliu de mai sus (dreapta-sus) este un stack al celor trei pozitii in care am surprins statia. Se observa detalii de structura, inclusiv (pentru cei maniaci in detalii, ca mine) spatiul dintre fiecare panou solar ce alcatuiesc cele 8 perechi de panouri.
O imagine mai mare cu cele trei pozitii:
Si o imagine de detaliu cu “perechea” AR 1785 – ISS:
Zilele urmatoare mai au loc astfel de treceri, unele mai favorabile chiar (diametrul ISS peste 1 minut de arc !), si poate cu putin ajutor din partea atmosferei, o sa surprind si ceva mai multe detalii ale Statiei.
Max
(5 Iulie 2013)
Felicitari, buna treaba!
Mersi Daniyyel !