“Second-light” Mak 150mm – 17/18 Iunie 2013

Scroll down to content

Si daca imaginea din postul precedent a fost “prima-lumina” a telescopului Maksutov de 150mm, ei bine am zis sa merg mai departe si sa incerc si ceva “pur” astronomic cu acelasi instrument.

Asa ca am ales doua seri de vara intr-un camp cu 20 de grade si 20 de milioane de tantari, si am tintit spre Luna, spre Saturn si din nou spre Statia Spatiala Internationala.

Rezultatul la planeta Saturn, cu un barlow 2x montat intre camera si telescop, si cu filtru IR-pass 685nm se observa in imaginea de mai jos, rescalata la 150% fata de original.

Saturn

Imaginea este achizitionata in Seeing de 3/10, in noaptea de 17 Iunie, si este media a 4000 de cadre. Nu prezinta evident detalii remarcabile, insa pentru un telescop de 150mm in conditiile date, sunt destul de multumit de imagine.

In seara urmatoare “m-am intors” si spre Luna, unde rezultatul a fost destul de bun, cu detalii fine pentru un astfel de instrument. Rezultatul:

LPOD_Copernicus and domes_Max

Se observa cateva domuri lunare impreuna cu “craterele” centrale, vizualizabile ceva mai bine pe imaginea de detaliu din dreapta, rescalata la 150% fata de original.

Si ultimul subiect: ISS-ul.

Aceste prime incercari au fost mai mult pentru gasirea combiantiei perfecte, si anume timpul de expunere, gain-ul, urmarirea (manuala), orientarea monturii ecuatoriale, focalizarea.

Cred ca sunt pe drumul cel bun, si poate la urmatoarea trecere favorabila reusesc sa nu mai supraexpun modulele statiei la apropiera minima.

ISS Mak 150

Telescopul este unul destul de versatil pana acum, utilizabil atat pentru cadre in focar cat si pentru cele la amplificari mari, cu rezultate multumitoare atat la Luna cat si la detalii ale ISS.

Urmeaza evident alte multe “light”-uri.

Max

(19 Iunie 2013)

6 Replies to ““Second-light” Mak 150mm – 17/18 Iunie 2013”

  1. Salut.

    Voiam sa te intreb. Cum e cu climatizarea. Evident, acum e cald si noaptea, dar totusi ceva diferenta este. Ai lasat izolatia pe el? Te intreb ca la foto se vede mult mai bine decat la vizual.

    1. Cu aclimatizarea e OK deocamdata. Asa cum zici si tu, afara fiind deja cald chiar si noaptea, timpul necesar aclimatizarii este relativ mic (30-40 minute maxim). Izolatia e evident lasata pe el (apropo, buna treaba ai facut !). Posibil ca de la toamna inainte sa inceapa asteptarea (1-1.5 ore). Oricum, subiectul principal pentru care “ti-am furat Mak-ul” sunt tranzitele ISS-ului peste Soare, si chiar imagini solare, deci mari probleme nu cred ca or sa fie din acest pct de vedere.

  2. Ar mai fi o completare pentru care eu nu am avut pana acum o saptamana materialul potrivit. Anume, punerea la interior a unui strat de colant catifea. Exista astfel de catifea pe la Praktiker, dar mie nu prea mi-a placut aia. Acum o saptamana am gasit in sfarsit catifea buna la un magazin de pictura de la Hanul cu Tei. Se numeste Rembrandt magazinul, si au role de 5metri, din care tai cat vrei. E bun si pentru interiorul tubului si pentru parasolar.

  3. abia astept sa vad LUNA sambata seara prin prisma studiului tau:) si cu ochi mei:) succes sambata max:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: