Luna, Luna, Luna…- 22 Aprilie 2013

Scroll down to content

Si cum cheful uneori vine in portie dubla…am mai iesit o noapte cu telescopul cel “mare”.

Tot Luna, “coechipierul” nostru in Spatiu, a fost subiectul sesiunii de astrofotografie.

De aceasta data seeing-ul parea ca o sa imi faca multe probleme, cu variatii destul de mari pe toata durata sesiunii; insa dupa prelucrarea imaginilor realitatea a fost alta: in ciuda aspectului “la ocular” aparent nefavorabil, imaginile rezultate prezinta detalii destul de fine pentru scala imaginilor.

Incep cu un colaj prezentand Mare Humorum, marele crater Gassendi si multele rime asociate cu cele doua.

LPOD_Large_southern_lunar_scape_Max

Detaliile tehnice:

C 11 @F/10, ASI 110MM, filtru IR 685nm, mozaic realizat din trei imagini, fiecare media a 2800 cadre din 4000. Seeing: 3-6/10 (variabil). Ora: 19:24 U.T.

Urmatoarea regiune fotografiata mi-a creat ceva probleme la inceput, din cauza seeing-ului ce parea ca se degradeaza rapid. Prima incercare in aceste conditii a rezultat intr-o imagine “wide” prezentand o mare parte din terminatorul lunar, insa cu o rezolutie efectiva ceva mai slaba decat incercarea numarul doi.

Imaginea prezinta o regiune larga incepand de la craterul Hansteen (stanga), trecand prin domurile lui Marius (centru stanga), regiunea Vallis Schroteri (centru dreapta) si terminandu-se langa craterul Mairan (dreapta). “Pe traseu” se gasesc si cateva rime, cum ar fi Rima Suess, Rima Marius, Rima Aristarchus, Rima Mairan si Rima Sharp.

O prima varianta a imaginii, cu culori adaugate dintr-o achizitie separata cu DSLR-ul:

LPOD_Large_lunar_scape_Max

Si o varianta cu contrast ridicat pentru a evidentia multimea de “dorsae” prezente in apropierea terminatorului:

LPOD_Large_lunar_scape_enhanced_Max

Detalii tehnice:

C 11@F/10, ASI 120MM, filtru IR 685nm, mozaic realizat din 3 imagini, fiecare media a 2800 cadre din 4000. Seeing: 3-4/10. Pentru culori: C 11@F/10, Canon 550D, ISO 400 & 800, 1/320s, 200 cadre. Culori suprasaturate. Ora: 19:38 U.T.

Si dupa cum ziceam, a doua a fost mai “cu noroc”, in sensul ca seeing-ul a avut o valoare medie ceva mai mare, variatia fiind 4-6/10.

Dovada:

LPOD_Lunarscape_Max

LPOD_Lunarscape_in_colors_Max

LPOD_Lunarscape_Enhanced_Max

Cele trei variante ale imaginii sunt dupa cum urmeaza: varianta alb-negru procesata normal, varianta color si respectiv varianta alb-negru cu contrast ridicat.

Detalii tehnice:

C 11@F/10, ASI 120MM, fitru IR 685nm, mozaic din doua imagini, fiecare media a 2800 cadre din 4000. Seeing: 4-6/10. Pentru culori: C 11@F/10, Canon 550D, ISO 400 & 800, 1/320s, 200 cadre. Culori suprasaturate. Ora: 19:51 U.T.

Pe langa imaginile de mai sus am mai achizitionat si altele, insa de calitate mult inferioara, datorita degradarii semnificative ale conditiilor atmosferice.

Max

(24 Aprilie 2013)

 

3 Replies to “Luna, Luna, Luna…- 22 Aprilie 2013”

    1. Si eu astept urmatoarea lunatie. Nu prea am avut mare noroc la prezenta…
      Si poate reusesc si mult-promisul mega-colaj (camera ASI 120MM are pixelul mai mic decat precedenta DBK 41, deci amplificarea per pixel este mai mare, ceea ce o sa duca la un numar mai mare de zone ce intra in compunerea marelui mozaic).

  1. Privind mozaicul de mai sus, ma gandeam ca ai putea face un puzzle. Vorbesti cu Dan Vasiliu de pe astronomy, ca are editura, sau cu altcineva, si poate sa iasa o chestie interesanta si educativa. Si poate iti iese si tie de o pizza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: