Desi ziua pacalelilor nu mi-a facut “surprize”, ei bine tot am avut parte de o pacaleala din partea vremii: conditiile anuntau un front grabit de nori acoperind rapid cerul dupa o superba zi de primavara, insa situatia “la fata locului” a fost foarte diferita, cu cer aproape complet curat. O pacaleala “benefica” deci.
Norocul nostru…in felul asta am putut re-observa fotografic cometa PanSTARRS dupa mai bine de o saptamana de cer acoperit.
Cometa a scazut mult in luminozitate (asa cum era de asteptat) insa suprafata acoperita de cozile sale de praf pare a fi chiar mai mare fata de observatiile anterioare. Nu am reusit sa o observam cu ochiul liber (iar instrumente optice nu am avut), deci o estimare corecta de magnitudine nu am putut face, insa cred ca o valoare aproximativa de +4 este destul de realista.
Cometa se afla in aceasta perioada foarte aproape de galaxia M 31 din Andromeda, facand un cuplu foarte fotogenic:
Imaginea de mai sus este un stack din 34 de cadre a cate 30 secunde expunere, achizitionate cu un obiectiv Canon de 100mm la F/2.8 montat pe Canon 550D.
Se observa atat cometa cat si galaxia M 31, in ciuda luminii crepusculului cat si a poluarii luminoase omniprezente in jurul Capitalei.
O versiune alb-negru (cat si negativ) a imaginii de mai sus, prelucrata intens pentru a reliefa atat extinderea cozilor cometei cat si a bratelor galaxiei M 31:
Si doua fotografii realizate cu cateva minute inaintea celei de mai sus, cand cativa nori timizi inca se incapataneau sa ramana in zona “de interes”:
Cometa este deja observabila si dimineata, asa ca de acum avem de doua ori mai multe oportunitati de observare.
Max
(2 Aprilie 2013)
Spectaculos! Felicitari pentru cadre
Mersi Claule. Cred ca iar sunt ultimile cadre pentru o perioada apreciabila…pana se duc eventualele ploi…