Cometa PanSTARRS si galaxia M 31 – 1 Aprilie 2013

Scroll down to content

Desi ziua pacalelilor nu mi-a facut “surprize”, ei bine tot am avut parte de o pacaleala din partea vremii: conditiile anuntau un front grabit de nori acoperind rapid cerul dupa o superba zi de primavara, insa situatia “la fata locului” a fost foarte diferita, cu cer aproape complet curat. O pacaleala “benefica” deci.

Norocul nostru…in felul asta am putut re-observa fotografic cometa PanSTARRS dupa mai bine de o saptamana de cer acoperit.

Cometa a scazut mult in luminozitate (asa cum era de asteptat) insa suprafata acoperita de cozile sale de praf pare a fi chiar mai mare fata de observatiile anterioare. Nu am reusit sa o observam cu ochiul liber (iar instrumente optice nu am avut), deci o estimare corecta de magnitudine nu am putut face, insa cred ca o valoare aproximativa de +4 este destul de realista.

Cometa se afla in aceasta perioada foarte aproape de galaxia M 31 din Andromeda, facand un cuplu foarte fotogenic:

Picture saved with settings embedded.

Imaginea de mai sus este un stack din 34 de cadre a cate 30 secunde expunere, achizitionate cu un obiectiv Canon de 100mm la F/2.8 montat pe Canon 550D.

Se observa atat cometa cat si galaxia M 31, in ciuda luminii crepusculului cat si a poluarii luminoase omniprezente in jurul Capitalei.

O versiune alb-negru (cat si negativ) a imaginii de mai sus, prelucrata intens pentru a reliefa atat extinderea cozilor cometei cat si a bratelor galaxiei M 31:

Comet PanSTARRS and M 31 BW

Si doua fotografii realizate cu cateva minute inaintea celei de mai sus, cand cativa nori timizi inca se incapataneau sa ramana in zona “de interes”:

IMG_5838 prel

IMG_5856 prel

Cometa este deja observabila si dimineata, asa ca de acum avem de doua ori mai multe oportunitati de observare.

Max

(2 Aprilie 2013)

2 Replies to “Cometa PanSTARRS si galaxia M 31 – 1 Aprilie 2013”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: