O noua seara de “observatii cometare”.
Tot frig, ca si acum 2 seri, insa ceva mai acceptabil: doar -2 grade Celsius !
Desi ar fi trebuit sa fie cea mai buna sesiune de observatii de pana acum la aceasta cometa, pozitia ei fiind una “la altitudine” fata de orizont si pe un cu cer senin, ei bine o usoara ceata a facut ca transparenta cerului sa fie destul de mult afectata.ย Cometa am gasit-o cu greu prin binoclu 20×80, si mult mai greu doar vizual (la limita vizibilitatii cu ochiul liber) in jurul orelor 19:15 T.L.
Prima imagine este un stack din 43 de cadre suprapuse pentru a scoate cat mai multa informatie din “pacla” incetosata:
O versiune alb-negru procesata putin diferit arata cam asa:
O alta imagine, reprezentand un singur cadru achizitionat in jurul orei 19:17 T.L. prezinta cometa intrand usor-usor in ceata plina de poluare luminoasa de deasupra orizontului:
La orele 19:30 T.L. cometa deja era “intrata” adanc in pacla, asa cum se vede in imaginea urmatoare realizata cu obiectiv Canon 100mm:
La aproape 20 de minute dupa imaginea anterioara, cometa era deja de multa vreme invizibila ochilor nostrii, insa nu si ochilor antrenati ai pilotilor unui avion care au “executat” o manevra de eschivare, de teama cometei probabil ๐
Apusul cometei cat si “trecerea in Warp” au fost imortalizate mai bine in urmatorul time-lapse realizat de sotie:
Dupa o analiza mai atenta a primei imagini din acest post, am reusit sa evidentiez si o urma mai slaba a unei dintre cozi, marcata cu o sageata in imaginea de mai jos:
Si pentru ca subiectul principal al serii nu mai era vizibil, am “aruncat un ochi” si spre Luna prin mica luneta de 65mm.
Rezultatul este o imagine HDR realizata din 20 de cadre cu timpi de expunere de la 1/125 s la 10 secunde. Toate la ISO 100 cu Canon-ul 550D in focarul lunetei.
Varianta alb-negru:
Si daca tot avem culoare si in cer, am zis sa saturez cat se poate imaginea. Asa am reusit sa surprind si culoarea planetei noastre reflectata odata cu “lumina cenusie” a Lunii. Si tot asa am evidentiat si ceva culori ale mineralelor lunare:
La fix o saptamana de la prima observatie, aspectul, pozitia si magnitudinea cometei au evoluat mult aparent (intr-o anumita masura chiar si real !).
Cometa PanSTARRS a devenit o mini-traditie de seara, cu iesire “la observatii” de fiecare data cand e senin.
Sper sa ne mai permita si in continuare vremea sa o mai observam !
Max
(18 Martie 2013)
UPDATE (20 Martie 2013):
In ziua echinoctiului de primavara (nu ca ar avea vreo legatura), ultima imagine din acest post a fost aleasa drept LPOD-ul zilei de 20 Martie 2013.
Superbe. Ultima imagine a Lunii ar merge super pe un tricou, evident la rezolutie mai mare. Eventual, combinata cu una a cometei.
Mersi Dragos. Deocamdata a fost doar o joaca imaginea cu Luna, sa vad daca mica luneta e buna si la chestii d-astea…lunare. E o idee ce ai zis cu tricoul insa nu stiu daca l-ar cumpara careva ๐
Eu cred ca s-ar cumpara. Una ca arata super, a doua ca e inedit, nu a mai vazut lumea asa ceva. Chiar ca imagine astro e deosebita, iar pentru publicul larg, ar fi total nou. Daca as mai merge la Costinesti cu telescoapele, cum mergeam pana in 2008, ar fi o treaba de facut.
E, daca mai ai de gand atunci sa mergi “la mare cu popularizare” (rima constructiva ๐ ) atunci ma anunti si poate incropim ceva ๐
Ok.