Lumina zodiacala si Lumina anti-solara – 28 Februarie / 2 Martie 2013

Scroll down to content

Si la fix o saptamana de la intoarcerea din mica expeditie de la Cota 1000 (Sinaia), postez si ultimile fotografii rezultate.

Ce-i drept, nu sunt poate cele mai relevante pentru fenomenele observate, insa imaginile in sine sunt macar o “oglinda” a starii cerului de la locatia respectiva.

Incep cu o imagine a luminii zodiacale, fenomen usor observabil in aceasta perioada a anului spre Vest, pe un cer negru:

Zodiacal Light March 2013

Fotografia este realizata pe 2 Martie, in jurul orei 19:45 T.L. cu Canon 550D si obiectivul de kit 18-55mm la 20mm, ISO 6400 si un timp de expunere de 32 secunde.

Sotia mea insa a avut la dispozitie un obiectiv Samyang fish-eye de 8mm, putand evidentia mai bine Lumina Zodiacala:

Lumina zodiacala Eliza

O alta fotografie a ei o puteti vizualiza AICI.

Si pentru o si mai buna vizualizare a fenomenului, tot sotia mea a realizat si doua timelapse-uri in doua nopti separate, in ambele fiind foarte usor observabila Lumina Zodiacala.

Primul, de pe 1 Martie, in care se observa si multi sateliti geostationari cu flashuri de lunga durata (spre finalul filmului, in stanga sus).

Vizualizarea filmelor este recomandata in formatul HD.

TIMELAPSE ZODIACAL LIGHT – MARCH 1, 2013

Si un al doilea timelapse, de pe 2 Martie, de data aceasta cu Lumina Zodiacala vizibila usor printre nori:

TIMELAPSE ZODIACAL LIGHT – MARCH 2, 2013

Si o imagine cu un alt fenomen (tot reflexia luminii solare, insa de pe particulele de praf din Sistemul Solar pozitionate in partea opusa Soarelui fata de Pamant): Gegenschein (sau lumina anti-solara).

Fenomenul in sine este ceva mai greu observabil, atat din cauza necesitatii unui cer cat mai negru, cat si datorita luminozitatii relativ scazute. Noi am reusit sa il observam cu privire indirecta (periferica) destul de greu, confirmarea venind doar in urma unor procesari intensive ale fotografiilor.

O imagine din 2 Martie, orele 22:00 T.L., cu acelasi obiectiv de kit 18-55mm, la 18mm, F/4, ISO 1600 si un timp de expunere de 3 minute ghidate pe montura ecuatoriala:

Gegenschein_Max

Pentru a vizualiza pozitionarea Luminii Anti-solare, am realizat si o animatie cu cateva notatii importante:

Antisolar light

Si dovedirea veridicitatii fenomenului printr-o o serie de imagini prezentand etape din procesarea imaginii de mai sus.

procesare lumina antisolara

Cateva explicatii: 1-Imaginea originala (in alb-negru pentru a mai scapa de zgomotul de imagine); 2- Verificarea fenomenului prin procesarea agresiva a imaginii originale; 3- Realizarea unei imagini de referinta pentru fundalul neuniform dat de poluarea luminoasa si de nori; 4- Scaderea imaginii cu fundalul neuniform, rezultand o imagine finala uniforma; 5- Procesarea extrema si realizarea unei “harti” a intensitaii exagerate, din nou pentru a verifica prezenta fenomenului; 6- Imaginea finala, corectata si usor post-procesata.

Si cu aceasta fotografie am si prima mea observatie (atat vizuala cat si fotografica) a acestui fenomen rar observat.

La final, din nou pentru a dovedi calitatea cerului (nu extraordinara insa destul de buna), o imagine cu norii terestrii si norii galactici, cu constelatia Orion, si cu planeta Jupiter prin apropiere. Tot cu obiectivul de 18-55mm la 18mm F/5, 240 de secunde expunere totala (ghidata) la ISO 3200, in data de 2 Martie:

Orion si Jupiter

Cer frumos, de zeci de ori mai curat decat cel de care am parte zi de zi, la 6 km sud de Bucuresti.

Max

(10 Martie 2013)

3 Replies to “Lumina zodiacala si Lumina anti-solara – 28 Februarie / 2 Martie 2013”

    1. Un simplu nor cred. Poate de scurta durata, pentru ca nu are “semnatura” la fel de mare ca ceilalti din stanga imaginii. Altfel, pozitia luminii anti-solare am verificat-o si prin alte cadre in diferite pozitii pe imagine, la timpi diferiti de expunere. Deci nu e tot un nor 😉

  1. Cea mai bună parte e că ai suport total din partea soţiei. Apoi… felicitări pentru fotografii şi pentru timelapse. Demult salivz pentru un cer senin, dar din decembrie nu cred că au fost mai mult de 5 nopţi senine 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: