Proaspat intors din mica plimbare sub “ceruri de munte” incep sa procesez imaginile acumulate.
“Muntele” de mai sus fiind Cota 1000 de pe langa Sinaia. Cerul insa nu a fost unul perfect, asa cum as fi dorit, dar oricum de sute de ori mai bun decat ce am “la indemana” in imediata apropiere a Bucurestiului. Ca fapt divers, lumina zodiacala si lumina anti-solara erau observabile (lumina anti-solara foarte-foarte greu), insa la expuneri fotografice lungi cerul capata acea tenta rosiatica de care greu mai scapi prin Romania, semn clar al poluarii luminoase (in acest caz datorata oraselor Sinaia in nord si Targoviste in sud, cat si multor alte sate din jur).
Unul dintre subiectele abordate a fost “tripletul din Leo”, o grupare de trei galaxii relativ usor observabile chiar si prin instrumente mici. Pe numele lor “de catalog”: M 65, M 66 si NGC 3628.
Imaginea finala rezultata in urma unor procesari intensive prezinta mai mult de 1000 de galaxii si 4 asteroizi !!! Aceasta numaratoare aproximativa am realizat-o cu ajutorul softului Unimap, un soft de foarte mare ajutor pentru cei interesati.
Evident, ca 90% dintre galaxiile din imagine sunt doar niste mici puncte usor difuze, greu identificabile ca obiecte reale si nu artefacte. Insa confirmarea via softul mai sus mentionat m-a convins ca desi instrumentul utilizat (luneta de 65mm diametru) nu este unul foarte adecvat unei asemenea sarcini, totusi si cu un instrument mic (chiar foarte mic d.p.d.v. astrofotografic) se pot observa lucruri “mari” 🙂 si foarte indepartate !
Si imaginea finala (fisier mare):
Pentru a “avea o idee” de distributia galaxiilor in imagine, postez si un “identificator” pentru o parte dintre galaxiile din imagine (vreo 50) marea parte apartinand catalogului Index Catalogue (IC). Imaginea de mai jos este rezultatul identificarii via softul Unimap (cercurile verzi sunt identificari ale unor stele). Tot in imagine sunt notati si cei patru asteroizi observabili (cercurile galbene) ce apar ca linii datorita deplasarii pe durata expunerilor.
Si pentru a mai avea o idee asupra numarului mult mai mare de galaxii observabile in imagine, mai postez un “identificator” sub forma unei animatii ce prezinta doar o zona a imaginii originale, in apropierea galaxiilor M 65 (dreapta) si M 66 (stanga). Se observa ca numarul real de galaxii in aceasta regiune este mult mai mare decat ceea ce era identificat in imaginea anterioara. De aceasta data marea parte dintre galaxii apartin catalogului PGC.
Si nu am terminat cu informatiile extrase din imaginea initiala: cele trei galaxii principale prezente in centrul imaginii (si anume NGC 3628-sus, M 66 –st jos, si respectiv M 65-dr jos) mai au si ele cateva secrete mai greu “observabile”.
Spre exemplu NGC 3628 prezinta un aspect dreptunghiular brazdat de o banda intunecata de materie interstelara (galaxia fiind observata “pe muchie”, adica in planul rotatiei). Insa unul dintre “semnele sale distinctive” este o “coada mareica” (engl. tidal tail) datorata interactiei cu o alta galaxie. Aceasta “coada” este de obicei observabila doar pe imagini cu timpi foarte lungi de expunere si cu instrumente ceva mai mari (ca aici spre exemplu).
Totusi, cu un timp total de expunere de doar o ora, pe un cer departe de perfect, si cu o luneta destul de mica, am reusit sa surprind acest detaliu dificil. In animatia de mai jos pozitia “cozii” este demarcata de doua linii galbene (doar o parte a cozii este mai bine vizibila):
Tot in ultima animatie se observa ceva mai bine si bratele spirale exterioare ale galaxiei M 66.
Pentru a avea o imagine mai buna a cozii galaxiei NGC 3628, si poate si ceva mai multe galaxii “de fundal”, ar mai fi nevoie de inca o ora si jumatate de expuneri cel putin, pe un cer ceva mai bun. Poate week-end-ul urmator 😉
Max
(6 Martie 2013)
UPDATE:
Postez si o “mega-imagine” in care majoritatea galaxiilor sunt identificate. La o numaratoare aproximativa (daca sta cineva sa le numere 🙂 ) ele sunt cam 880 (+/-20 eroarea mea), insa se vad clar multe alte “variatii de intensitate” cu acelasi aspect ca si multe dintre galaxiile identificate, semn ca multe dintre ele sunt tot galaxii (peste 150 !). Evident numararea tuturor galaxiilor identificate am facut-o in joaca si nu o recomand decat celor care chiar nu au ce sa faca in timpul liber 😉
Imaginea in sine e destul de mare…
Max
foarte tare Tripleta din Leo, perfect procesata varianta color… am facut si eu cu ccd (doar L) @900mm f/9 din (si spre) Cluj in noaptea de 4/5. m-ar interesa 2-3 raw-uri (capete, mijloc) sa comparam deepness-ul si asteroizii.
Mersi Lucian.
Pai sa vedem cu facem sa iti trimit cateva cadre.
Oare tu o să fi cel care descopră prima planetă locuită? Eu aşa cred 🙂 Succes 😉
:)) Mersi Iulian. Pana atunci sper sa mai gasesc unul-doua locuri NELOCUITE pe aici pe Pamant 😉