Cometa McNaught si un “croissant” – 11 Iunie 2010

Scroll down to content

Cum ceata si norii raman hotarati deasupra sud-estului Romaniei, reiau din imaginile “old school” cu o alta cometa relativ celebra.

De aceasta data este vorba despre cometa C/2009 R1 McNaught, ce ne-a oferit placerea de a o observa prin Iunie 2010.

In superba dimineata de 11 Iunie am observat si eu cometa atat vizual cat si fotografic printr-un telescop de 200mm. Coada sa lunga si filiforma nu era observabila vizual, insa fotografic ea se desfasura pana la o distanta apreciabila de nucleu. De remarcat insa era viteaza mare de deplasare aparenta printre stele. La fiecare cateva minute deplasarea cometei era evidenta la grosismente mici (40x).

Cum in postul precedent mi-am readus aminte de procesarea zonelor interioare coamei cometelor utilizand filtrul Larson-Sekanina (L-S), ei bine am zis ca si pentru acest post sa folosesc aceeasi metoda de procesare.

Dovada:

McNaught June 11, 2010

Desi am refacut procesarea in MaximDL de mai multe ori utilizand diferite unghiuri de rotatie (intre 2 si 60 !!!) crezand ca ce vad sunt artefacte de procesare,  cele doua jeturi foarte luminoase laterale pozitionate la 90 de grade fata de coada principala par a fi foarte reale. In zona nucleului sunt observabile si alte mici neuniformitati care cel mai probabil sunt tot jeturi, insa mult mai putin evidente.

Pentru a dovedi din nou eficienta acestui tip de procesare, mai jos postez si o comparatie intre o imagine a regiunii centrale procesata “normal” si una procesata cu filtrul L-S.

comparatie

Prin procesarea mai agresiva a imaginilor am reusit sa evidentiez si coada principala, cu tot cu neuniformitatile ei ce ii dadeau un aspect de evantai (aproape inchis):

coada

Deplasarea extrem de rapida a cometei se poate observa si in animatia urmatoare, realizata din cadre achiztionate intr-un interval de 8 minute, in lumina crepusculului de dimineata.

anim McNaught

Si al doilea motiv pentru care dimineata respectiva a fost una memorabila (o tin minte destul de bine si acum !): un relativ subtire “croissant” lunar rasarise in vest intr-o atmosfera “incarcata”:

Croissant 2010

Imaginea de mai sus prezinta una dintre cele mai fine secere lunare observate de mine pana in prezent.

Si doua variante procesate extrem, una pentru a prezenta mai bine detaliile si o a doua pentru a dovedi ca Luna e totusi un disc aparent:

croissant a

Ca fapt divers, aspectul cometei McNaught este unul destul de des intalnit printre comete. Cu totul diferite or sa fie insa cometele din martie-aprilie (PanSTARRS) si decembrie (ISON) din anul in curs.

Max

(18 Ianuarie 2012)

2 Replies to “Cometa McNaught si un “croissant” – 11 Iunie 2010”

  1. Felicitari pentru detalii !
    Aspect des intalnit spui, dar pentru mine e prima data cand vad astfel de jeturi la o cometa. Nu as fi crezut ca se pot observa atat de bine conturat in masa difuza ce inconjoara bolidul.

    1. Mersi Claule. Din pacate doar dupa multa procesare pot fi evidentiate astfel de detalii care altfel sunt ingropate in lumina difuza a coamei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: