Cautand in sutele de imagini in vederea selectionarii “materialului” pentru urmatoarele posturi, am dat peste cateva imagini mai vechi ce au ca subiect Statia Spatiala Internationala (ISS-International Space Station).
Si tot cautand mai mult printre imagini, am realizat ca marea parte nu le-am postat aici pe blog pentru ca imaginile sunt realizate cu ceva timp inainte de a ma gandi sa imi fac un site de imagini.
Asa ca…
Le postez acum, chiar daca legatura temporala e practic nula cu acest inceputul lui 2013.
Si cu ce sa incep mai intai daca nu chiar cu cea mai importanta dintre ele:
Pe 14 mai 2010 am avut enorma placere (dar si uimire) de a observa o trecere a Navetei Spatiale (inca operationala atunci), urmata la cateva minute si de Statia Spatiala Internationala.
Insa punctul “culminant” a fost altul: Naveta era “flancata” de un alt obiect, usor portocaliu, ce se deplasa cu viteza identica la putin peste un grad departare de ea.
O descriere de atunci, postata de mine pe serverul SpaceWeather o puteti citi aici.
Si imaginea:
Ei bine da, e vorba de rezervorul extern de combustibil, surprins in momentele post-separare, avand si o evidenta miscare de rotatie. Foarte probabil ca aceasta imagine este una dintre singurele realizate de un amator ce prezinta aceasta componenta esentiala a sistemului Navetei Spatiale, tinand cont ca lansarea navetei se realizeaza oarecum de pe partea “cealalta” a Pamantului fata de Romania. Cel putin sunt sigur ca sunt printre foarte putinii care au reusit vreodata observarea acestei componente, rezervata vizual in mod normal doar celor prezenti in vecinatatea (maxim sute de km) bazei de lansare. Pacat ca trecerea a fost una joasa fata de orizont, turbulenta atmosferica afectand foarte mult imaginile.
O alta imagine realizata in 2009, prezinta cateva detalii de structura ale ISS. Este una dintre singurele imagini “mai bune” realizate de mine in domeniul “astronauticofotografiei”.
Mergand chiar mai devreme (in timp) am mai gasit cateva imagini prezentand Statia in diferite ipostaze ale constructiei sale:
Si prima secventa cu adevarat reusita, prezentand o trecere relativ joasa fata de orizont:
O animatie realizata din imaginile achizitionate atunci (click pe imagine):
In 2 iunie 2011 am reusit sa surprind Statia si cu un instrument mic in diametru (cel putin pentru astfel de subiecte), si anume luneta ED de 80mm:
Tot atunci am reusit si o alta animatie (click pe imagine):
O alta secventa de imagini cat si o animatie, din 28 august 2010, realizate cu telescopul de 200mm:
Si animatie (click pe imagine):
Un alt “noroc” l-am avut in 2009, cand pe langa Statie “patrula” atunci si o naveta logistica Progress TM. Am reusit sa surprind atunci “duetul” cu o luneta “slaba” din punct de vedere al calitatii optice, cel putin fata de instrumentele ulterioare; totusi, uitandu-ma acum la imagini, cred ca micuta luneta si-a facut foarte bine treaba:
Si animatia, in care se determina usor pozitia relativa a navetei Progress fata de Statie (click pe imagine):
Tot in 2009, am avut parte si de un alt aspect al ISS, si anume un “flash” datorat reflexiei luminii solare de pe una dintre suprafetele structurii “Truss”. O descriere a “metodei de lucru” am postat-o tot pe serverul SpaceWeather.
Si animatia (click pe imagine):
Si inca o imagine realizata cu “slaba” luneta de 100 mm (dovada ca nu era chiar asa de “slaba”):
Cat si o imagine “slaba” (de data asta chiar slaba), realizata cu un mult mai mare telescop de 200mm in conditii departe de favorabile:
Si o ultima imagine, realizata tot cu telescopul de 200mm:
Pe langa aceste treceri ale ISS pe cerul noptii, se numara si cateva tranzite peste Soare, dar pentru acelea o sa fac un post separat.
Una peste alta, chiar scrierea acestui post mi-a readus “pofta” de a mai incerca cateva imagini ale celui mai scump obiect realizat de Omenire.
Poate in curand, cine stie…
Max
(10 Ianuarie 2013)
Max, felicitari pentru toate aceste fotografii. Ai niste imagini superbe, iar unele sunt si foarte valoroase din punct de vedere istoric. Cel mai mult m-au impresionat fotografiile cu rezerveroul extern de combustibil si cu ISS in diferite stadii de constructie.
Mersi Loredana. Si preferata mea tot cea cu rezervorul extern si Naveta e. Pacat ca nu m-am mai concentrat un pic la trecerile ulterioare sa fac ceva cu rezolutie mai buna…Deh, alta sansa nu mai am.