De la Mare Crisium la Petavius – colaj lunar – 2 Octombrie 2012

Scroll down to content

Mai gasesc momente “libere” si mai procesez cateva imagini (chiar daca am sustinerea publica a tezei de doctorat in doar o saptamana…).

De aceasta data am prelucrat cadrele ce intra in componenta unui colaj ce prezinta Mare Crisium si craterele Langrenus, Messier si Petavius.

Imaginile sunt achizitionate cu telescopul C 11 la F/10 (in focar) si camera DBK 41 AU02.AS cu filtru IR-pass (685nm), in conditii de Seeing 7/10. Fiecare dintre cele trei imagini finale ce compun colajul sunt media a 800 din 1000 de cadre.

Procesarea a fost realizata in Registax 6, AstraImage, Microsoft ICE  si Photoshop CS2. Printre pasii urmati la procesare mentionez doar obtinerea culorii:

-fisierele .avi au fost achizitioante utilizand formatul “RGB32”;

-imaginile rezultate dupa aliniere, in format “.tiff”, au “suferit” o suprasaturare in AstraImage si apoi le-a fost aplicata functia “AutoColor” in Photoshop.

Acesti pasi au dus la o separare a culorilor si accentuarea lor. Culorile evident sunt false, insa reliefeaza diferente de reflectivitate si compozitie fizica reale ale zonelor lunare.

Prima imagine este redimensionata la 150% fata de original, si procesata “soft” pentru a surprinde atat detaliile fine cat si diferentele subtile de culoare. Imaginea este destul de mare, insa merita putina atentie:

Si o versiune alb-negru, pentru a accentua doar detaliile de relief:

Si ultima versiune de procesare, foarte agresiva, insa necesara evidentierii unora dintre razele  cele mai subtile (provenite de la cratere “mai recente”), cat si a unor zone cu contrast slab, in special in interiorul marilor.

Max

(5 Octombrie 2012)

 

UPDATE (21 Octombrie 2012):

Prima imagine din serie a ajuns LPOD-ul zilei de 19 Octombrie 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: