Cum in ultima vreme nu am mai apucat sa postez imagini din micile “plimbari de seara” prin Padurea Comana, incerc acum sa recuperez incet prin postarea catorva fotografii recente.
Impreuna cu sotia am “iesit” la vreo 30km de casa, pe la orele serii, fugind de o atmosfera caniculara de 34 grade Celsius la umbra (si peste 42-45 resimtite cred), si ajungand la o atmosfera mai “normala” de 28-30 grade in interiorul Padurii Comana, insa cu o umiditate demna de Tropice.
Subiectii intalniti, din lumea celor cu sase picioare, au fost diversi si numerosi.
Incep cu cel mai “important” subiect pentru mine, si anume un exemplar femela de Aromia moschata, surprinsa in timp ce isi cauta locuri pentru depunerea oualor. E deja al 15 exemplar cred pe care il gasesc anul acesta, spre deosebire de anii trecuti cand nu am gasit nici macar unul. O sa revin cu fotografii si explicatii despre primele “intalniri” cu aceasta noua specie pentru mine in posturi urmatoare. Deocamdata, exemplarul din aceasta seara:
Si cateva fotografii in lumina naturala a apusului, reflectata si difuzata de padure si apoi de elitrele metalizate ale subiectului, pentru o mai buna “intelegere” a frumusetii acestui gandac-croitor. In aceeasi lumina naturala Aromia moschata devine aproape invizibili pe scoarta copacilor (salcii batrane ori stejari), descoperirea lor fiind posibila doar atunci cand acestia se misca.
Pe langa fotografiile de mai sus am realizat si un mic filmulet cu aceasta “harnica” femela, film ce o prezinta in actiunea sa de depunere a oualor. Filmul merita vizualizat la rezolutia maxima, chiar daca cei peste 10 tantari si o viespe ce m-au atacat au facut ca “secventele” sa fie foarte amatoricesti…
Si omniprezentele radasti (Lucanus cervus) aratau “bine” in lumina naturala a apusului:
La ranile unui stejar cateva exemplare “Amiral” (Vanessa atalanta) se bateau pentru locul perfect de hrana:
Un alt subiect prins “in timpul faptei” a fost o viespe specialista in capturat paianjeni. Nu am reusit sa o surprind si cu prada pentru ca miscarile sale fulgeratoare au bagat-o (pe prada) in “vizuina” special amenajata in nisipul de pe malul apei.
Insa subiectii cei mai desi intalniti au fost de departe libelulele din specia Aeshna isosceles:
Cu putin noroc am reusit sa surprind si cateva in zbor:
Revin cu alte relatari din Padurea Comana cat de curand posibil…
Max
(13 Iulie 2012)