In memoriam: Tranzitul lui Venus -8 iunie 2004

Scroll down to content

Cum mai sunt ceva mai putin de trei saptamani pana la marele eveniment al lui 2012, si anume Tranzitul lui Venus peste discul Soarelui, m-am hotarat sa imi fac deja “inventarul” echipamentului si tehnicilor imagistice pe care o sa le folosesc la momentul respectiv.

Tot gandindu-ma la ce instrumente sa iau cu mine la o eventuala “excursie” dedicata Tranzitului, mi-am adus aminte de echipamentele folosite acum 8 ani la precedentul eveniment de acest tip. A urmat o cautare a imaginilor originale de atunci, si gasirea fisierelor .avi. Am ramas cateva zeci de minute, putin amuzat, cu gandul la metodele de achizitie pe care le foloseam atunci.

La momentul respectiv aveam “in dotare” sa spun asa, doar un Newton de 114mm diametru (focala 900mm) cu partea mecanica construita de mine pe sistem Dobson (alt-azimutal), deci fara posibilitatea de urmarire. Camera web era un Philips ToU cam 740k. Un alt accesoriu pe care il foloseam era un Barlow 2x trimis de un membru al Astroclubului Bucuresti, si anume Alin Tolea din America. De altfel si optica telescopului tot de la el o aveam. Filtrul solar a fost un filtru Baader.

Imaginile de mai jos sunt toate realizate cu acest sistem, cu urmarire manuala, insa cu procesarea “actuala”, cu softuri dedicate si ceva mai multa experienta fata de acum 8 ani. Evident ca nu sunt imagini bune calitativ, insa  imi aduc aminte de primele incercari mai serioase de astrofotografie planetara/solara.

Din pacate ultimile doua imagini sunt supraexpuse, si chiar cu o procesare extrema nu am reusit sa le fac mai “normale”. O parte din vina au avut-o si norii din acea zi, care m-au facut sa variez timpii de expunere si gain-ul camerei destul de mult.

Una peste alta, imaginile de mai sus sunt utile poate celor care nu detin instrumente astronomice avansate si vor totusi sa isi incerce norocul la fotografierea unui fenomen astronomic rar.

Max

(18 Mai 2012)

2 Replies to “In memoriam: Tranzitul lui Venus -8 iunie 2004”

  1. Un eveniment destul de important din ce vad pentru astronomi, desi pt mine personal nu e ceva senzational. Nu pot sa urez, decat “Cer senin !”, fiindca pe partea tehnica sunt sigur ca vei fi pregatit. Asteptam aici imaginile si relatarea desfasurarilor de forte. Succes ! 🙂

    1. Mersi Claule pentru urari ! Sper intr-adevar sa fie senin. Personal o sa imi “mut” mini-observatorul portabil pe undeva pe litoral, pentru a prinde Soarele chiar la rasarit.
      Oricum, iti sugerez sa te uiti si tu (printr-un filtru evident) la eveniment, pentru ca e relativ usor vizibil si cu ochiul liber.
      Cer senin si tie !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: