SuperLuna lui 2012 – 5 Mai 2012

Scroll down to content

In seara asta, pe la orele 23:30 am iesit la 6 km sud de casa pentru a realiza cateva fotografii ale SuperLunii anului 2012. In aceasta noapte Luna Plina se afla la cea mai mica departare de Pamant pentru anul 2012. Evident ca satelitul nostru natural trece prin punctul de apropiere minima (perigeu) in timpul fiecarei orbite in jurul Terrei, insa de aceasta data apropierea minima coincide cu faza de Luna Plina. Ca efecte, pe langa o crestere a intensitatii luminoase cu 30%, diametrul Lunii este cu pana la 14% mai mare fata de alte “Luni” ale anului in curs.

Pentru a dovedi aparenta crestere in dimensiuni, am realizat cateva imagini pe care o sa le alatur unor viitoare imagini ale Lunii Pline cand aceasta o sa se afle cat mai aproape de apogeu (distanta cea mai mare fata de Pamant).

Instrumentul folosit a fost luneta ED  de 80mm, cu corector si cu barlow ED 2x, in doua configuratii, si Canon EOS 550D.

Prima imagine, este realizata din suprapunerea a 146 cadre la ISO 200 si timpi de expunere de 1/250s, utilizand atat corectorul (dand o focala rezultanta de 510mm) cat si lentila Barlow  (extrasa dintr-un barlow ED 2X), focala finala (tinand cont ca distanta de la lentila Barlow la senzorul DSLR nu mai este cea “originala” cand lentila intra in componenta intregului Barlow) este de 820mm (factorul lentilei Barlow fiind micsorat de la 2x la 1.6x).

Si imaginea realizata fara lentila Barlow, deci la focala de 510mm. Imaginea este un stack a 95 cadre la ISO 100 si 1/250s timp de expunere.

Imaginile nu sunt comparative, la prima procesarile incluzand atat crop cat si resize, iar la cea de a doua doar resize (pentru a lasa totusi nealterata dimensiunea imaginii Lunii in campul aparatului).

Astept cu nerabdare o viitoare Luna Plina aflata in apropierea apogeului…

Altfel, imaginile de mai sus nu sunt decat niste alte imagini ale unei Luni…Pline.

 

Max

(6 Mai 2012)

 

7 Replies to “SuperLuna lui 2012 – 5 Mai 2012”

 1. As dori sa va cer si eu un sfat. Ce adaptor/solutie pot gasi ptr. luneta Swarovski ATM 80 de a conecta un aparat foto DSLR Canon 5D. Am vazut la Swarowski pe site niste adaptoare…dar dvs. poate ma puteti sfatui la ceva…sa zicem “local”…ptr ca vreau sa fac niste teste in primul rind.
  Va multumesc!

  1. M-am uitat putin la modelul respectiv de spotting-scope. E foarte interesant si pare lucrat excelent. Plus optica de calitate. In schimb nu am avut timp sa ma uit in detaliu la prinderea ocularelor de exemplu. Adica ce filet e acolo. Pe langa asta nu stiu exact cat e back-focusul (distanta maxima la care focarul iese in afara lunetei). O sa ma mai interesez astazi cand am un pic de timp liber.

 2. Ai obtinut imagini f.clare la Luna dupa procesare. Bravo!

  Intamplarea face sa am si eu un C11 si mi-ar face placere sa schimbam impresii.

  Cum te pot contacta?

 3. Ah…si am sa va arat si o foto foare bine facuta cu un aparat de fotografiat Canon…de un amic. Mie mi se pare foarte reusita…nu prea am mai vazut pe net asa. Era la munte cind a facut-o si probabil de aceea i-a iesit si cerul si Luna asa frumos. Nu am o adresa de mail ca v-as trimite-o sa o vedeti :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: