Dupa o scurta plimbare pe la munte, pe drumul de intoarcere de la Sinaia spre Targoviste, am oprit in apropierea Cotei 1000 pentru un apus fotogenic.
Oprirea a fost una “programata”, asta pentru ca in urma cu o seara am asistat la un fenomen pe care nu am mai reusit sa il surprind in fotografii decat o data !
Este vorba de Lumina Zodiacala, lumina care se observa bine primavara dupa apus, si care la origine este tot lumina Soarelui reflectata insa de particule de praf aflate in Sistemul Solar.
In fotografiile de mai jos acesta lumina se observa pe diagonala din dreapta jos (unde este mai luminoasa) spre stanga sus, trecand “peste” Venus si Jupiter, si printre roiurile deschide Pleiadele si Hyadele.
Toate fotografiile sunt realizate cu Canon EOS 550D si obiectivul de kit 18-55mm, la ISO 1600 si 3200, de pe trepied, la timpi de expunere de 15-30 secunde.
Fotografiile sunt prezentate in ordine cronologica, pentru a se observa astfel si evolutia apusului.
O imagine in care se observa foarte bine Lumina Zodiacala cat si urma lasata de un satelit artificial. Lumina zodiacala era vizibila si cu ochiul liber, insa mai mult cu privire laterala (cu “coada ochiului”).
Si aceeasi imagine in care am delimitat aproximativ Lumina Zodiacala:
Si o imagine in care am surprins si un (posibil doi) meteor (sus in imagine) cu tot cu explozie.
Si un crop cu meteorul, unde se observa pe langa urma evidenta, si o urma mult mai slaba, aproape paralela.
Dupa seria de fotografii, am mai petrecut ceva vreme privind la cerul superb de primavara, de magnitudine limita la zenit de +6.5/6.7. O zona deci buna pentru astrofotografie…
Am postat cateva fotografii si pe serverul foto al SpaceWeather aici. Din pacate ce am trimis eu la SpaceWeather este procesat doar in Irfan View si Paint, iar ecranul de laptop nu a fost unul adecvat prelucrariilor astro.
Max
(18 Martie 2012)
da frumos si in special imi place ca ai pus pe Spaceweather…:)
Foarte frumoase pozele! Felicitari pentru surprinderea luminii zodiacale. Am avut si eu norocul acesta o data.
Multumesc frumos ! Intr-adevar un fenomen mai rar de observat, dar foarte interesant.