Marte si Saturn – 9/10 Mart(i)e 2012

Scroll down to content

Prima sesiune de fotografie pe 2012 avand ca “tinta” planetele Marte si Saturn.

Sesiunea a inceput insa cu o vizita din partea unui echipaj al Jandarmeriei Romane, care a si stat de altfel la o mica “sesiune” de observatii vizuale ale planetei Marte si Lunii. Cei trei membrii ai echipajului au fost impresionati mai mult de Luna, care prezenta ceva detalii mai evidente. La vederea imaginii lui Marte insa nu au fost absolut deloc multumiti, crezand ca se poate mari imaginea mult mai mult… Toti astronomii amatori cred la inceput acelasi lucru…

Dupa vreo 15-20 minute de explicatii si “hands-on” la telescop (i-am lasat sa “navigheze” cu telecomanda monturii pe surpafata Lunii) oamenii legii au plecat la rondul de noapte, lasandu-ma impreuna cu Cumnatu’ la o sesiune friguroasa (-4 grade Celsius) si cetoasa de observatii planetare.

Imaginile sunt realizate cu telescopul planetar de 300mm si camera DBK 41 AU02.AS cu filtru UV/IR cut.

Seeingul a fost unul acceptabil, realizand mai multe filme la planeta Marte, din care am selectat doar unul pentru procesare, la un raport F/D enorm: 60 !

Si Saturn, la F/25 de aceasta data, destul de jos deasupra orizontului. Se observa diferentele de culoare in benzile de nori si regiunile polare, diviziunea Cassini, cat si satelitul Titan (dr sus) pe care am reusit sa il evidentiez crescand mult expunerea local.

Astept totusi un seeing mai bun pentru Saturn, desi sansele sunt destul de mici anul acesta (cat si cativa ani de acum inainte) datorita altitudinii in scadere.

Max

(13 Mart(i)e 2012)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: