Din categoria Astro ramase uitate si neprelucrate…postez acum un Prim Patrar lunar din data de 2 decembrie de pe la orele 20:00/21:00.

Echipament: Luneta ED 80mm, F/7.5, Barlow Televue Powermate 2.5x, camera DBK 41 AU02.AS cu filtru UV/IR cut, colaj realizat din 8 zone fiecare media a 3000 cadre.

In imagine se observa si faimosul X lunar, format de peretii craterelor Purbach, Blanchinus si La Caille. Un crop cu regiunea respectiva si X-ul in centru:

Si o imagine rasturnata, cosmetizata ca wallpaper (pentru formatul Full HD 1920×1080 pixeli):

Si o imagine tot din acelasi interval orar, insa in loc de camera DBK 41 AU02.AS am avut montat aparatul foto Canon EOS 550D. Imaginea e pentru comparatie si dovedeste clar superioritatea unei camere CCD si a metodei stack de mii de cadre fata de “clasicul” DSLR. Rezolutia e net superioara in imaginile de mai sus,chiar daca imaginea realizata cu aparatul foto e si ea un stack, dar doar de 120 cadre !

Max

18 Decembrie 2011

UPDATE (23 Decembrie 2011)

Una din imaginile de mai sus a aparut ca LPOD pentru ziua de 23 Decembrie.

2 Replies to “Primul Patrar – 2 Decembrie 2011”

    1. Mersi Julian. Ia-o ca merita din toate punctele de vedere. Optica e aceiasi ca la ED 80, mecanica insa e mai buna. E un instrument foarte versatil: eu am folosit-o la Luna cu amplificare mare sau pentru tot discul solar, la Soare la fel, inclusiv tranzite solare ale ISS, la deep-sky, cat si ca teleobiectiv de wild-life. Pentru o focala echivalenta un teleobiectiv Sigma APO e cu un ordin de marime mai scump, si nu e de 2 ori mai bun. Asa ca din nou…se merita !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: