Inca un subiect pentru super-macrofotografie.

Un superb exemplar femela de Rosalia alpina, gasit fara vlaga anul acesta la Padurea Comana.

Prima fotografie este realizata din 41 de cadre “distantate” la 0.1 mm (adica doua cadre consecutive au planurile de focalizare distantate cu 0.1mm la nivelul subiectului).

Cred ca pana acum asta e rezultatul cel mai bun din ultimile teste/fotografii de supermacrofotografie pe care le-am postat aici. Si subiectul evident a ajutat.

Si varianta alb-negru la dimensiune mare:

Inca o imagine, de data asta din lateral, cu accent pe zona unuia dintre ochii compusi:

Si doua modele 3D realizate din imaginile care au stat la baza rezultatelor de mai sus. Primul dintre ele este corect realizat, insa al doilea are o mica eroare: intre ochiul compus si zona inferioara apare un imens gol- zona respectiva se pare ca a fost prea intunecata pe imaginile originale pentru ca softul sa o poata modela corect.

Animatiile sunt destul de mari si se incarca greu, dar daca nu aveti altceva de facut le puteti deschide in pagini separate si le puteti viziona dupa 1-3 minute, depinde le viteza net-ului πŸ™‚

Max

17 Decembrie 2011

2 Replies to “Rosalia alpina – 17 Decembrie 2011”

 1. Intradevar foarte bune. Dar am doua sugestii.

  Intai mi-ar fi placut, si cred ca ar fi fost perfect relevanta prezenta in grupaj si a unei fotografii de ansamblu, a intregii ”bestii”. Si cred ca ar fi bine sa pui un watermark pe ele, poate ca vreodata vei vrea – eu unul asta as face – sa publici o carte cu aceste imagini.

  In al doilea rand, desi am un computer destul de puternic, i7 cu 8G de Ram, si placa video la 2G, mailul acesta aproape ca s-a blocat. Poate ar fi mai bine in mailuri doar sa specifici ca exista si aminatii la subiect pe site, iar cine v-a dorii sa le vada o sa intre aici.

  Si evident ca am si o intrebare, Blenda de difuzie ai facut-o tu? Cu ce material? Daca nu, de unde ai luat-o?

  1. Multumesc Dragos. Apreciez feedback-ul din partea ta. Doar asa putem sa avansam !
   1) Fotografii de ansamblu cu Rosalia alpina mai am aici pe blog, pe la lunile iunie-iulie. Nu am avut acum cum sa postez o imagine a exemplarului de mai sus, pentru ca, dupa cum spuneam in post, exemplarul fotografiat l-am gasit mort prin luna iulie. De atunci nu am reusit decat sa il pastrez intr-o pozitie cat de cat naturala, insa cu vremea elitrele s-au deformat, iar antenele si picioarele nu mai sunt chiar intregi-in consecinta nu mai era chiar un subiect fotogenic. Dar o sa postez cat de curand o comparatie de rezolutie realizata pe un Rosalia si atunci o sa fie si o imagine de ansamblu.
   Ceea ce ai zis tu e perfect logic si ai vazut poate postul anterior cu fluturele Apatura iris unde am postat si imagini de ansamblu, insa ca sa am subiecti fotogenici trebuie sa fie ori morti si bine pastrati, ori (si de preferat) vii, dar asta inseamna ca de abia la anul o sa am si astfel de fotografii. Cu watermark-ul, e o idee, dar deocamdata postez imaginile color mai mici si doar pe cele alb-negru la rezolutie maxima; un watermark suprapus i-ar cam lua din aspect imaginii si nu cred ca am inca imagini “publicabile”. Nu inca.
   2) Cu mailurile…ei bine eu nici nu stiu cum arata un mail venit de pe serverul WordPress la cei care s-au “abonat” la blogul meu. Poate ar fi bine sa ma abonez si eu sa am un feedback propriu. Nu stiam ca apare chiar pagina pe care o postez direct in mail. E foarte bine ca mi-ai spus. Acum stiu ce am de facut: o sa pun animatiile in pagini separate si cu link-ul de rigoare. O sa le modific si pe cele anterioare cat de curand.
   3) Blenda e de fapt…doua πŸ™‚
   Una pentru setup-ul cu marire mai mica, adica doar cu obiectivul de 28mm inversat pe un inel de macro de 26mm si e cea de aici:
   http://www.f64.ro/mini-blenda-difuzie-pentru-blitz-montare-pe-obiectiv-m-7221.html
   Si alta pentru setup-ul cu marire mare, montata pe un blitz separat, achizitionata tot de la F 64 dar pe care nu o mai gasesc in site-ul lor, si nici nu am idee de nume/marca. E de fapt un fel de mini soft box din plastic cu fateta frontala semitransparenta, si cu diagonala de aproximativ 18cm. E mult mai util la amplificare mare decat o blenda obisnuita, insa necesita un blitz separat. O sa pun inca o imagine pe blog cu setup-ul re-modificat.
   Astept alte sugestii si intrebari. O sa mai apara posturi chiar si azi dar dupa ce imi iau somnul “de zi” ca in noaptea ce a trecut am “lucrat la focus” πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: