Luna in culori – 4 noiembrie 2011

Scroll down to content

In noaptea de 4 spre 5 noiembrie am iesit cu mica luneta ED de 80 mm si 600mm focala sa imi incerc proaspata achizitie (barlow-ul TeleVue Powermate 2.5x)- cu cateva imagini la Luna.

Chiar daca satelitul nostru se afla la doar 28-29 grade deasupra orizontului sudic, si turbulenta era de 3/10, mi-am continuat incercarile prin cateva seturi de filme realizate cu camera DBK 41 AU02.AS cu filtru Baader UV/IR cut.

Am realizat astfel un colaj cu barlow-ul mentionat (la F/19) din 8 zone individuale, fiecare media a 2000 cadre, in alb-negru, cat si o imagine in culori cu camera amplasata direct in focarul lunetei (F/7.5).

Prima pe care o postez e imaginea in focar, media a 3000 cadre. Imaginea este la rezolutia nativa, fara resize, doar foarte putin crop.

Chiar daca scala imaginii este foarte mica (dimensiune unghiulara per pixel) tot se poate observa Rima Birt la limita de detectie.

Urmatoarea imagine este cea realizata din 8 zone individuale, insa in alb-negru:

Imaginea este si resize si crop, iar turbulenta din acea noapte a facut ca detaliile sa nu fie excelente.

Insa, ceva interesant tot a iesit:

Am reusit sa combin informatia de culoare cu cea de detaliu din cele doua imagini de mai sus, rezultatul fiind o fotografie care prezinta Luna asa cum am putea-o observa printr-un telescop daca am avea o sensibilitatea putin mai mare la culoare (un “Increased Saturation Retina” ๐Ÿ˜‰ ).

ATENTIE: Imaginea este destul de mare (in Mb):

 

Max

7 noiembrie 2011

5 Replies to “Luna in culori – 4 noiembrie 2011”

  1. Foto 1, chiar mai mica in dimensiune imi pare mie cea mai realista. Nuantele “minerale” se potrivesc perfect peisajului lunar

    1. Intr-adevar culorile sunt mai “clare” pe imaginea mica, asta in special din cauza setarilor camerei CCD. Insa pentru a observa corespondenta culorilor pe formele de relief, mai buna e ultima imagine, chiar daca setarile nu au fost cele mai bune, detaliile din apropierea termiantorului nefiind evidentiate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: