Cum ziceam in postul anterior, mai am de recuperat mult cu imaginile, atat ASTRO cat si de alte feluri.

Asa ca m-am apucat recent sa mai prelucrez/reprelucrez din imaginile realizate anul asta, si sa le postez aici. Unele nu le-am mai postat pana acum, altele le-am mai pus pe alte site-uri, altele sunt in premiera ca sa zic asa. Insa toate sunt de calitate per total sub medie. Dar tintirea spre un nivel superior se face prin antrenament ! (Doza cam mare de optimism nu ?)

Incep cu o imagine a nebuloasei M 8 Lagoon, postata si aici pe blog acum ceva vreme, dar pe care am decis sa o reprelucrez doar ca un mic antrenament intr-ale procesarii.

Date tehnice:  200 mm F/5 si Baader MPCC, plus Canon EOS 550D la ISO 3200 si 6400, expuneri de 30 si 60 secunde. 42 de cadre cu un timp total de expunere de 28 minute.

Din noaptea de 28 spre 29 iulie 2011, de undeva din apropierea pensiunii Balea Rau de pe Transfagarsan, cateva imagini de cer profund realizate cu un obiectiv Canon Macro de 100mm, la f/2.8, cu Canon EOS 550D la ISO 1600 si 3200 si timpi de expunere de 2 pana la 5 minute.

Zona Deneb din Cygnus cu Nebuloasa America de Nord:

Timpul total de expunere a fost de 17 minute, rezultat a 8 imagini la ISO 1600.

O a doua imagine din acea noapte prezinta zona Gamma Cyg, cu nebulozitatea rosiatica ce inconjoara steaua:

Imaginea e rezultatul a 12 cadre la ISO 3200 cu un timp total de expunere de 40 minute. La finalul sesiunii insa mi-am dat seama ca obiectivul era aburit, si deci prelucrarea mi-a dat mult de furca, cu o pierdere semnificativa a luminozitatii totale a nebuloasei datorata procesarii intensive.

O alta imagine tot din noaptea respectiva-Galaxia M 31 din Andromeda, rezultat a 6 expuneri la ISO 1600 si timpi de 3 minute, cu un total de 18 minute expunere:

Si doua imagini din noaptea de 24 aprilie (de Paste, cand unii stau si ciocnesc pahare etc, eu eram cu cumnatu la observatii), de undeva in apropierea Gurei Ocnitei, pe langa Targoviste.

Prima: roiul globular M 13 din Hercules

Imaginea este rezultatul a 43 de cadre a cate 30 secunde cu un timp total de 21 minute, ISO 3200 cu Canon 550D montat in focarul lunetei de 80mm diametru si 600mm distanta focala.

O a doua imagine rezultata din acea noapte: Galaxiile M 81 si M 82 din Ursa Mare

Imaginea e suma a 21 cadre la ISO 6400 si timpi de expunere de 40 la 50 secunde, timpul total de expunere fiind de 16 minute.

Si inca doua galaxii, M 65 si M 66 din Leo:

Imaginea este o reprocesare a achizitiei initiale de pe 7 martie. Echipamentul a constat in telescopul de 200mm F/5 cu corector Baader MPCC, Canon 550D la ISO 3200 si 6400, cu un timp total de expunere de 35 minute.

La imaginile de mai sus pun aici si variantele alb-negru:

M 8:

North America nebula:

Gamma Cyg nebula:

M 31:

M 13:

M 81 si M 82:

M 65 si M 66:

Si ultima imagine, o reprocesare a celei mai bune fotografii personale cu Nebuloasa din Orion, tot in varianta alb-negru, pentru ca nu mi-au placut culorile finale. Detaliile tehnice sunt trecute pe fotografie; imaginea e realizata din locatia mea “normala”, si anume Dumitrana, Ilfov, pe un cer de +5.8. E un rezultat bun zic eu, tinand cont atat de cer cat si de timpul de expunere.

Toate imaginile de mai sus spuneam ca sunt sub un nivelul mediu ca si calitate. Le-am postat pentru a avea un reper fata de ce sper ca o sa realizez de acum incolo. De obicei ma ocup de imagini la Luna si planete, mai rar de obiecte de deep-sky (cer profund). Dar sunt hotarat sa abordez cat mai serios si in masura posibilitatilor si acest sub-domeniu al astro-fotografiei.

Cam atat din transa nr 1 de reprelucrari pe anul in curs. O sa urmeze cat de curand inca o serie, numai timp si chef sa am.

Max, obosit si cu 150 de kilograme de nervi dupa mai bine de 3 ore de prelucrari si incercari de a posta imaginile pe net, si asta datorita unei “malfunction of an unknown origin” la nivelul retelei locale de net. Sper sa se remedieze ca altfel dau foc la cabluri.

12 octombrie 2011

2 Replies to “Imagini mai vechi”

  1. Ohoo! Desfasurare de forta! Asa mai discutam :). Ti-am spus ca un best-of sau macar o “galerie” care sa adune imagini mai vechi ar arata foarte bine. Culorile – extraordinare. Eu unul cel putin, prefer genul asta de imagini wide-field, chiar si alb-negru, mult mai cuprinzatoare si mai clare. Stiu ca vei spune ca performanta se masoara in detaliile de finete observabile, dar pentru “privitorul de rand” ca mine, genul asta de fotografii sunt cu mult mai spectaculoase. Si cum ai spus, cred ca domeniul merita aprofundat, desi e mult de munca. Asteptam intreg catalogul messier 😛

    1. Mda…tot catalogul Messier …hmmm…e nevoie de ceva vreme pentru asa ceva, ani chiar, dar e posibil sa il termin candva, asta daca il incep. Si ma refer sa il incep dar cu imagini de calitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: