Mda. Al patrulea tranzit fotografiat pe anul asta era sa fie un fiasco total. M-am deplasat “de urgenta” la locatia data de Calsky in timpul pauzei de masa de la serviciu (ce mai pauza ;). Stiam prognoza meteo, care era de altfel foarte pesimistica. Insa din “experienta” mea anterioara cu astfel de innorari/spargeri de nori bruste, stiam ca as putea totusi avea mari sanse de cer senin. Din cele cateva locatii mai accesibile pentru mine am ales-o pe cea din apropierea localitatii Mogosesti, pe drumul spre Gradistea (si mai departe spre Comana) in judetul Giurgiu, pe la vreo 20 km de mers cu masina fata de servici. O harta exacta cu locatia aleasa:

(Punctul ala mic rosiatic din centru eram eu :). Rosu pentru ca aveam nervi pe norii si noroaiele de prin zona…)

Am ajuns aici in 20 de minute, am pregatit setup-ul, si am asteptat. Soarele a stat ascuns nu mai putin de 40 minute. O mini-panorama de aproximativ 140-150 de grade a locatiei:

Cata pustitate, numai teren agricol si orizont. Plus o chestie neagra si o alta chestie alba in mijloc. De data asta, fata de alte tranzite din trecut, nu a mai venit nimeni sa ma chestioneaze despre ce si cum si de ce stau pe acolo. Ploaia care se abatuse ceva mai devreme prin zona facuse drumul care se vede in imagine, un pic cam…furacios. Am avut ceva probleme cu noroiul lipicios strans pe rolti, si cu patinajul mai mult sau mai putin artistic pe care l-am “performat” la plecare, insa una peste alta a fost o locatie buna.

Soarele s-a aratat la fix, cu vreo 10 minute inainte de tranzit, si astfel am avut cum sa fac clarul pe una dintre marile pete prezente.

Momentul tranzitului: 12:11:07 T.L.

Durata tranzitului: 0.64 s

Diametrul (dimensuinea maxima) a ISS: 54.9″, deci destul de mare.

Insa cum eu am avut ghinionul ca norii sa treaca asa de tarziu “de pe” discul Soarelui, turbulenta aferenta mi-a cam stricat rezolutia cu care ma obisnuisem de la tranzitele anterioare, astfel ca imaginile sunt cele mai slabe de pana acum obtinute de mine la o trecere a ISS peste Soare.

Cele trei cadre obtinuite le-am aliniat in Photoshop, am lasat doar zonele din imagini in care se observa Statia, si le-am suprapus manual pentru a realiza imaginea urmatoare:

Si o alta varianta mai mica:

Am postat imaginea de mai sus si la SpaceWeather pe server aici.

Cadrele orginale sunt realizate la ISO 400 (cam mult, stiu, dar conditiile m-au obligat sa folosesc un asemenea ISO mare), si 1/1250 s expunere, in rafala, cu Canon 550D montat pe luneta de 80mm prin “alipirea” la un teleconvertor foto 2x. Evident ca pe undeva prin fata pe acolo aveam si un filtru solar, un Baader cu ND 3.8.

Pentru a vedea cam cum arata de fapt un astfel de tranzit daca ar fi sa ne uitam “la ocular”, am facut si o mica animatie ce prezinta rapiditatea (cu aproximatie, functie de calculator se poate misca mai repede/mai incet)  fenomenului si releva astfel necesitatea unei perfecte sincronizari orare, de locatie, si de declansare a aparatului.

Click pe animatie pentru a o deschide intr-o noua fereastra.

Dupa ce trecu mica “libelula” prin dreptul Soarelui, m-am hotarat sa mai stau cateva zeci de secunde la o rafala de 48 de imagini cu discul solar, pentru a surprinde si grupurile prezente “permanent” (adica mai mult de 0.6 secunde 🙂 ). Rezultatul in conditiile de seeing mai sus mentionate:

Intunecarea discului in partea inferioara se datoreaza trecerii unui nor.

Am plecat de la minunatul “site” de observatii, nu inainte de a mai trage o fotografie de peisaj:

Si cam asta a fost experienta fugitiva a tranzitului de azi (ma rog, ieri, ca deja e trecut de miezul noptii cand scriu randurile astea). O serie de cadre “cat de cat” cu un obiect aparent intunecat facut de om imprimat peste discul unui obiect neaparent stralucitor facut de…cine stie ?

Max

(8 septembrie 2011)

UPDATE: (9 septembrie 2011)

M-am mai chinuit putin si am scos o animatie ceva mai…frumoasa sper. Mai multe cadre, la 4 fps.

Aveti rabdare cu ea, e posibil sa se incarce destul de greu.

Max

2 Replies to “Tranzit ISS – 7 septembrie 2011”

  1. Felicitari pentru 3x tranzitul in premiera! Timing perfect – vad ca in primul si ultimul cadru “libelula” este la limita discului solar. Si detaliile sunt foarte bune
    Panorama din camp ma duce cu gandul la un rover martian in actiune. Din fericire asta e mult mai rapid, si spre deosebire de jucarelele lor, nu se blocheaza de la un fir de praf sau mai stiu ce 🙂

    1. Merci Clau. Am avut noroc sa surprind statia de 3x pe disc, asta si datorita duratei ceva mai mari a tranzitului ( de la 0.5 la 0.64 e o diferenta notabila la asemenea evenimente).
      Cat despre roverul cel negru (de fapt Opelul cel negru 🙂 )…eheee…a trecut el prin mai multe decat cele martiene. Dar sa stii ca a ramas impotmolit de cateva ori, a mai avut si ceva accidente, dar si viteza e intr-adevar cu cateva ordine de marime mai mare 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: