Noul setup de Super-macrofotografie – 12 ianuarie 2012

Scroll down to content

In sfarsit am reusit (dupa vreo 2 zile de munca in care am “stat efectiv pe el” vreo 3-4ore/zi) sa imi termin noul sistem de focalizare fina pentru Super-macrofotografie.

La baza a fost dispozitivul pe care l-am prezentat in postul asta.

Problema cu “fostul” sistem era ca de fiecare data cand trebuia sa misc surubul micrometric pentru a deplasa aparatul foto, apareu vibratii datorate fortei prea mari aplicate surubului. Uneori chiar si deplasari ale intregului sistem. Bine, deplasari de ordinul a 50 microni la nivelul subiectului, deci relativ mici, dar pentru care trebuia sa compensez refocalizand, repozitionand…

Asa ca m-am “scuturat” de componentele pe care le aveam in dotarea proprie si m-am decis sa schimb destinatia motorului de focalizare al telescopului de 300 mm. Si asa a inceput povestea: masuratori, planuri, constructie de piese, montari, verificari, demontari, vopsiri, remontari, retestari si punere la lucru.

Doua fotografii ale noului setup, incarcat la maxim:

Macro-ring-flash-ul din imagine este si el de constructie proprie, realizat acum un an dintr-un flash normal foarte ieftin (vreo 2 milioane parca) la care i-am scos lampa flash si am montat-o la capatul unui cablu impreuna cu inelul-reflector strunjit din greu. Nu folosesc in mod uzual flash-ul din imagini, si de asta e doar “atarnat” de obiectiv si nu fixat cu vreun inel; nu am vrut decat sa vad daca sistemul de translatare poate sustine o asemenea greutate. De altfel nici burduful de macro nu mai e asa de folositor; prefer sa folosesc inele de macro de lungimi variate.

Tot prin fotografiile de mai sus se gasesc si telecomanda aparatului, cat si telecomanda motorului de focalizare.  Scuze de cablul de comanda al motorului (dreapta), a fost rupt candva, si nu am avut timp sa il cosmetizez.

Si inca o imagine, de “aproape”.

Una peste alta a iesit destul de bine “sina” de focalizare, chiar daca un pic cam grea (aprox 500 grame !). Chiar daca nu arata impecabil, macar e foarte utila: nu mai e nevoie sa ating deloc aparatul acum, si deci repetibilitatea avansului aparatului dupa fiecare fotografie e asigurata.

Cateva specificatii pur tehnice:

-cursa utila a stagiului de translatie: 25mm

-rezolutia deplasarii (pasul cel mai mic): 0.01mm (echivalenta cu precizia surubului micrometric)

-viteza minima de deplasare: 1mm la 46 secunde

-viteza maxima de deplasare: 1mm la 14 secunde

Din teste am observat ca datorita backlash*-ului motorului pas cu pas, am o eroare de 0.005 la deplasarea inainte-inapoi. Acest backlash insumat cu gradul de libertate lasat intentionat la cuplajul intre axul de cuplaj cu motorul si piesa  de cuplare cu surubul micrometric (de Teflon-alba in imagini), duce la un backlash total de 0.01 mm, deci exact valoarea pasului cel mai mic de pe gradatia surubului micrometric. In mod normal o asemenea eroare ar fi cam mare, dar daca deplasarea se face doar intr-un sens, atunci ea nu mai reprezinta o eroare efectiva.

Si un prim test: o fotografie realizata din 44 imagini, cu pasi de 0.05 mm, deci cu o profunzime totala de 2.2mm !

Max

12 ianuarie 2012

* (backlash e un termen introdus din engleza pe care m-am obisnuit sa il folosesc, si reprezinta “jocul” prezent in zona de cuplare a doua componente mecanice, cand acestea nu sunt imbinate perfect. Uneori acest “joc” poate fi lasat si intentionat pentru a nu afecta fizic prin forte mecanice componentele sistemului. Poate fi legat in mod direct si de eroarea sistemului mecanic respectiv).

3 Replies to “Noul setup de Super-macrofotografie – 12 ianuarie 2012”

    1. Salut.
      Interesant obiectivul.
      Era vremea sa apara o concurenta pentru Canon MP-E 65mm 1-5x Macro.
      Totusi imaginile realizate prin acest obiectiv sunt un pic cam putine si nu foarte elocvente. Sistemul de iluminare e doar pentru a ajuta la focus, tinand cont ca e format din 3 leduri, si asta pentru ca nativ are un F/D de baza de doar 11 si un raport de marire enorm de 5:1, deci imaginea e foarte intunecata. Ar mai fi si aspectul constructiei generale, care pare cam de plastic. Dar una peste alta e la un pret foarte abordabil fata de mai sus mentionatul corespondent de la Canon, al carui pret la F 64 e de “doar” 5100 RON !
      O sa “sap” si eu mai mult in legatura cu obiectivul asta. Poate se merita. Mersi de info !

      1. Am citit pe alt site ca are constructie mecanica. Oricum, asa cum spui si tu are ceva carente.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: