Si ultima “expeditie” in inima Padurii Comana pe anul 2011. O expeditie pe care am facut-o impreuna cu sotia intr-o dupa-amiaza destul de racoroasa cu doar 7-8 grade Celsius.

Subiectele fotografiate au fost toate gasite numai sub scoarta copacilor, pregatindu-se de hibernare.

Primul subiect fotografiat: Polystes nympha, in apropiere de un exemplar de buburuza Harmonia axyridis.

Si o fotografie “portret”:

Varianta alb-negru de rezolutie mult mai mare:

Tot sub scoarta am gasit si cateva larve de Pyrochroa sp. (multumesc Unchiului pentru identificare):

Si un ichneumonid inca neidentificat, doar portret:

In apropiere am gasit si un exemplar de Megopis scabricornis femela, mort de cel putin 2-3 saptamani, chiar in locul unde si-a depus ouale. Nu am putut realiza decat o fotografie a unuia dintre ochi, specimenul fiind intr-o stare avansata de …fragmentare:

Alb-negru mare:

Insa subiectul de departe cel mai…prezent, a fost din nou, Harmonia axyridis, cu peste 400 de exemplare gasite in aceasta zi.

Toate sub scoartele diferitilor copaci, pregatite de hibernare, cu scopul de a iesi la primavara pentru a mai “fura” din hrana buburuzei autohtone-cea cu 7 puncte.

Am colectat 156 de exemplare din cele gasite pentru a face o mica catalogare a diferitelor forme existente. Rezultatul, la rezolutie mica (din motive temeinice) este mai jos:

Clasificarea am facut-o doar dupa culoare, insa o catalogare corecta trebuie facuta atat dupa culoare cat si dupa desenul de pe elitre si pronot, si chiar si dupa dimensiuni.

Un articol foarte interesant cu referire la aceasta buburuza invadatoare:

http://www.specii-invazive.ro/system/files/Harmonia.pdf

O sa revin cu alte imagini si ceva mai multe detalii poate intr-un post viitor.

La plecare, o ultima fotografie pe anul 2011 din Padurea Comana:

Sper ca anul care urmeaza sa nu aduca alte “modificari”  de relief efectuate de OM in acest Parc Natural. Desi…am o presimtire…proasta.

Max

28 Decembrie 2011

4 Replies to “Padurea Comana – 18 Decembrie 2011”

  1. Salut, pentru acea larvă te-a ajutat Unchiul să-i citeşti buletinul :), dar pentru majoritatea insectelor, cine te ajută să le identifici? Ai un catalog sau când, cum ai reuşit să le înveţi pe toate? Pe mine mă interesează un glosar atât pentru insecte cât şi pentru plante, poate îmi poţi recomada ceva… A, am şi eu un unchi, (fost veterinar) care are şi o biblioteca impresionantă, poate mă ajută şi el 😉

    1. Salut Iulian si scuze de raspunsul intarziat-la final de an multe lucruri se intampla. Identificarile le fac in mare parte din ce am invatat de la Unchiu, si de pe net, avand o baza de cunostiinte zic eu minima pentru a putea face acest lucru. Pentru exemplarele mai rare merg pe asemanari, identificand mai intai familia din care face parte respectivul, dupa care pe imaginile gasite pe net. Daca nici asa nu am sanse apelez din nou la Unchi :). Stai linistit ca nu retin nici macar 30-40% din numele stiintifice (poate doar o parte din nume) pe care le identific, dar parerea mea e ca nici nu trebuie, atata timp cat ramai la nivel de amator. Mai interesant e subiectul in sine, comportamentul, decat un simplu nume dat de…OM.
      Un determiantor foarte bun de la care poti sa pleci ar fi “A field guide in colour to BEETLES” din 2000. Editia dupa care ma iau eu e una ceheasca dar originalul e german.
      Uite un link cu ea: http://www.nhbs.com/a_field_guide_in_colour_to_beetles_tefno_78115.html&tab_tag=album.
      La fel, din aceiasi serie gasesti determinatoare si pentru plante, fluturi, si altele.
      Cat despre ajutorul de la “Unchi”…intotdeauna e bine sa te mai sfatuiesti cu cineva care are habar de subiect, nu de alta dar o parere nu e suficienta, plus ca e si un subiect bun de conversatie/invatare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: