Astazi, 4 Decembrie, am vizitat (posibil pentru ultima data pe 2011)  Padurea Comana, dupa o pauza de cateva luni bune.

Momentan nu sunt “gata” cu fotografiile de la “fata locului”, insa postez un mic test pe care l-am realizat cu noul setup foto pentru super-macrofotografie. “Super”-ul din fata nu e un suprelativ adresat calitatii imaginilor, ci un “coeficient de augmentare” sa ii spun asa, relevant la factorul de amplificare obtinut. Daca in mod “normal” fotografia MACRO  incepe de la un factor de marire de 1/1, ducandu-se pana la 5/1 (repet-in mod “normal” e valabila fraza anterioara), ei bine “super-macrofotografia” incepe de unde se opreste Macro, si se opreste undeva prin domeniul Microfotografiei (adica fotografia realizata cu microscopul). Nu am vazut pe undeva o catalogare clara si explicita a acestor tipuri de metode fotografice, insa ca si nivel de detaliu, urmand siragul anterior exprimat, valorile in microni (ale celor mai mici detalii obtinute) sunt de ordinul : 20, 10, 1 microni (in lumina exclusiv albastra un micorscop poate atinge si un nivel de detaliu de ordinul a 400-500 nanometrii, dar cam pe aici se opreste optica in ceea ce priveste privitul “in jos” pe scara dimensiunilor).

In ultimii ani, odata cu intrarea pe piata publicului larg a DSLR-urilor (desi se folsea si inainte dar doar de “cunoscatori”), o noua metoda de macro si super-macrofotografie a luat avant pana la modul in care aproape toti amatorii au auzit de ea sau o folosesc. E vorba de metoda obiectivului inversat. Cu alte cuvinte, pentru macro fotografie, se poate folosi un obiectiv relativ normal (chiar unul simplu de kit) dar montat cu lentila frontala indreptata spre senzorului aparatului cu ajutorul unor inele de adaptare. Factorul de marire al acestui sistem este mult mai mare decat daca obiectivul in sine ar fi folosit cu functia Macro (sau setat pe distanta minima de focalizare).

Ei bine, personal am folosit aceasta metoda doar de putine ori, insa fara rezultatele pe care le doream. Preferam un obiectiv de macro “stas”, care e cu mult mai versatil si mai usor de manevrat in teren ori in laborator.

De curand insa m-am hotarat sa reincerc aceasta metoda fotografica, pentru ca nivelul de detalii obtinute in fotografia Macro nu ma mai multumea.

Asa ca am achizitionat un obiectiv Second-Hand (insa in stare excelenta atat optic cat si ca aspect) de care auzisem ca da rezultate foarte bune cu metoda obiectivului inversat. Obiectivul in cauza este un Pentax SMC 2.8/28mm.

Adaptand obiectivul la setup-ul cu care lucram de obicei (si renuntand astfel la obiectiv de macro “stas”) am realizat ca super-macrofotografia cu obiectiv inversat nu este chiar asa de dificila atata timp cat aparatul foto+inele macro+obiectiv nu depasesc o greutate totala de 1.2/1.3kg. Altfel, la o greutate mai mare, si datorita factorului de amplificare ce depaseste usor 8/1 (depinde de setup, chiar 10/1) imaginile sunt extrem de greu de realizat. E ca si cand ai vrea sa faci o poza la o celula tinand microspul si focalizandu-l din mana deasupra lamelei.

Setupul rezultat insa e  usor de manevrat (cu ceva antrenament ce-i drept):

Si o fotografie in care apare si o blenda de difuzie folosita la iluminarea subiectului (blenda e “elicea” alba cu margine neagra, montata pe obiectiv):

Dupa incercarile cu acest setup (pe care le postez mai jos aici pe pagina) am montat si echipamentul cu cel mai mare raport de amplificare (pe care inca nu l-am calculat) pe care i-l pot obtine momentan.

Pe langa piesele enuntate in fotografia anterioara, acum mai apar in imagine si un burduf de macro si un teleconvertor 2x (a disparut insa blenda, dar se foloseste si ea). Din pacate acest setup nu poate fi folosit decat pe stativ si cu subiecti imovabili (sau morti…), asta deoarece are aproximativ 1.6 kg si e destul de incomod de manevrat.

Si ce subiect mai interesant de fotografiat si testat rezolutia sistemului decat un…paianjen capturat chiar azi in Padurea Comana. Zic “capturat” pentru ca l-am luat special pentru fotografie de test. Evident ca o sa fie eliberat intr-un loc cat mai propice lui 😉

E vorba de un mascul de paianjen cu cruce (Araneus diadematus). Primele fotografii sunt realizate cu obiectivul de macro Canon de 100mm si inel de macro de 25 mm. Fotografiile astea doua le postez doar ca termen de comparatie pentru a se observa diferenta in nivelul de detalii dintre macro-fotografie si super-macro-fotografie.

Si fotografia-test realizata cu setup-ul descris mai sus, fotografie care mi-a ocupat 2 ore cu procesarea. Este realizata din suprapunerea zonelor clare din 8 imagini separate, pentru a compensa lipsa DOF-ului (profunzimii).

Cam atat pentru prim-testul cu noul obiectiv si “noua” metoda foto. Poate la anul o sa reusesc sa o si folosesc cu succes pe cativa…”saritori” (salticizi).

Max

4 Decembrie 2011

6 Replies to “TEST – 4 Decembrie 2011”

 1. Ce de par are paianjenul asta :D. Doar atat ai gasit la Comana?…bine…ma mir ca ai mai gasit ceva (e aproape iarna).
  Foarte interesant “setup-ul experimental”, o sa poti sa-l cari la vara in concediu? 😀

  1. O sa mai postez si alte imagini cat de curand cu ce am mai gasit pe la Comana.
   Normal ca o sa car setup-ul pe oriunde ma duc…chiar si pe alte continente…numai sansa sa fie !

 2. Interesant setup. Am achizitionat si eu in ultimele 2 saptamani, impulsionat de exemplul tau, un set de inele, si un convertor dual, tele 2x si macro variabil pana la 1:1. Am reusit pana acum sa fac cateva teste care mi-au dat mariri de pana la 4:1 dar asta nu cu un obiectiv de 50 mm, ci cu obiectivul de kit, pus la 18, cu reversul unei apropieri extreme de tinta. Inca nu am explorat toate posibilitatile de combinare, dar setup-ul cu obiectiv intors e foarte interesant. As vrea sa te intreb cam ce distanta poti sa ai fata de tinta. Cu atat mai mult cu cat un obiectiv de 24 sau 28mm chiar este in orizontul unei vitoare achizitii

  1. Ma bucur ca te-am facut sa dai banii pe chestii de macro 🙂
   E o cu totul alta lume acolo…jos. Si merita explorata !
   Cu obiectivul de 28mm intors cu inele de amcro si burduf de macro sunt undeva pe la 25-40mm, pe cand doar cu inelele de macro si obiectivul inversat..cam 50-60 ..depinde de inelele folosite si de extinderea burdufului de macro.
   In general cam 30-50 mm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: