Si desi sunt “dator” cu cateva posturi anterioare…postez acum doua-trei imagini de azi noapte.
Am iesit cu telescopul de 200 mm langa raul Arges, la Dumitrana (6km sud de Magurele), locatia “mea” de astrofotografie. Nu prea buna ce-i drept, datorita poluarii luminoase dinspre Bucuresti care ajunge pana la 70 de grade inaltime, la Nord.
Temperatura a fost, dupa cea de 37 de grade pe zi, de “doar” 18 grade !
Si desi a fost din nou senin, praful din aer combinat cu umezeala mare caracteristica locatiei in cauza, au facut sa am parte de un cer “vai de el” de mag. limita vizuala la zenit de +5 !!
Scopul meu initial a fost sa fac cateva imagini la Jupiter, care deja spre orele 3-4 dimineata e la peste 20 de grade altitudine.
Insa pana sa se inalte planeta mai sus, am hotarat sa imi incerc norocul cu cateva imagini la M 57-Ring Nebula.
Imaginea de mai jos e suma a 81 de cadre, la ISO 3200 si 6400, la expuneri de 20-50 secunde, cu Canon EOS 550D montat in focarul telescopului Newtonian de 200 mm F/5 cu Baader MPCC. Timpul total de expunere a fost de 30 minute. Am facut si ceva dithering manual pentru a scape de supra-zgomot.
Nu am reusit sa fac expuneri mai lungi datorita faptului ca soft-ul pe care il folosesc la ghidaj, si anume PHD ul, a suferit o mica problema cu doua nopti inainte, problema care inca nu am reusit sa o rezolv. Asa ca expunerile din care am reusit sa scot imaginea, sunt toate neghidate. La procesare am folosit DSS si Photoshop CS2, cu o metoda de a introduce separat culorile, metoda pe care mi-am perfectionat-o dupa multe incercari.
Dar gata cu vorbaria. Iata imaginea (Atentie, imagine maaaaaare, asa ca click pe ea !):
Pe undeva pe acolo sunt si ceva galaxii, din care una e ceva mai bine vizibila, notata in imaginea de mai jos, crop alb-negru din cea de mai sus 😀
Galaxia se numeste IC 1296 si are magnitudinea de +15.3 ! Deci destul de slaba.
In interiorul “Ringului” se observa pe langa steaua centrala de +15.3 si o alta steluta.
Nu am verificat inca dar cred ca magnitudinea limita surprinsa pe imaginea de mai sus e pe undeva pe la +17.5/18, deci destul de mult. O sa verific si pun valorile ca UPDATE.
E, si acum scopul pentru care iesisem: Jupiter.
Nu am avut parte de seeing mai bun de 3/10, asa ca imaginea nu e deloc pe masura asteptarilor mele. Am folosit camera DBK 41AU02.AS cuplata la telescop prin intermediul a doua barlow-uri de 2x si respectiv 3x, plus ceva “spatiu” intre ele, astfel ca raportul F/D final a fost de 35. Imaginea e suma a 1000 de cadre, prin filtru IR pass Baader 685 nm. M-am chinuit destul de mult la procesare, folosind Registax 5, Astra Image si Photoshop CS2, pentru a scoate maxim de detalii.
Si cam atata dupa trei ore de stat la observatii. Mai am ceva avi-uri de procesat (in total am avut 35 Gb) dar nu cred ca o sa iasa o imagine simtitor mai buna. Poate o animatie.
Si o imagine cu setup-ul:
Visez la o dimineata cu seeing mai bun !
Max
UPDATE (13 iulie 2011)
Am reprocesat imaginea cu M 57, folosind DSS, Astra Image si Photoshop CS2. Am avut ceva mai multa grija de data asta. Rezultatul:
Color:
Alb-negru:
Cred ca a iesit ceva mai bine asta, cel putin la detaliile nebuloasei.
Max
Imi place cum ai transformat newtonul. Parca am vazut si un alt newton si mai minimalist, intr-o fotografie de a ta. Probabil ca stii deja ca sunt pasionat de echipamente, si de perfectionari.
Da, acel Newton e cel de 300mm F/5, care intr-adevar e mult mai minimalist, dar pe care il si folosesc ceva mai rar. Stiu Dragos, si o sa am un post numai despre instrumentele astronomice pe care le detin, cu tot cu ceva detalii ale modificarilor aplicate. Dar eu zic multe si nu stiu cand o sa am postul facut. Sper ca in curand oricum.
Max