Inca o noapte de deep-sky.
Am iesit pe un cer de +5.4 la zenit sa incerc sa vad ce probleme am cu softul de ghidaj, si anume PHD. Dupa o aliniere cat de cat a monturii, am purces la a trage cateva cadre la doua obiecte deep-sky mai luminoase, si anume M 22 si M 11.
Am inceput cu M 22, cu 50 de cadre la ISO 1600 si 3200, expuneri de la 30 la 120 secunde, si un timp total de expunere de 31 minute.
Setup-ul: luneta ED de 80mm, Canon EOS 550D in focar, totul pe montura NEQ 6, si cu Mak 90 mm si camera Meade DSI pentru ghidaj, folosind softul PHD care nu prea a mers. Deci la final am ramas cu doar vreo 4-5 cadre ghidate si restul la libera alegere a monturii. Am observat ca eroarea periodica in ascensie dreapta (!) a monturii e destul de mare, chiar si la o focala de 600mm. Dar totusi am resusit sa scot “ceva”.
Si un crop alb negru doar cu roiul:
Parerea mea e ca la prelucrare puteam sa fiu mai putin agresiv, in special la sharp-ul dat roiului. Poate o sa ma gandesc sa o reprelucrez candva.
Dupa marele roi globular M 22, am hotarat sa mai trag “un ochi foto” si spre roiul deschis M 11.
Rezultatul a 37 cadre la ISO 1600 si 3200, a cate 30-120 secunde, si timp total de expunere de 27 minute, este urmatorul:
In ambele cazuri am facut si ceva dithering manual, deplasand campul cu cateva minute de arc dupa fiecare 4-5 expuneri. Astfel super-zgomotul a fost relativ bine eliminat, si nu mai imi apar linii pe toata imaginea.
Per total sunt multumit de imagini, mai ales ca am avut din nou un cer nu prea bun, iar ghidajul a fost echivalent cu zero.
10 iulie 2011
Max
Buna Max
Ca de obicei, poze de exceptie (cum bine zice Cosmopoetul nostru Andrei Dorian Gheorghe.)
Danutzi
Multumesc Danutzi. Ma chinui si eu sa scot ceva. De m-as dedica complet astrofotografiei si rezolvarii problemelor de ordin tehnic care vin odata cu ea, poate chiar as realiza imagini “de exceptie”. Momentan insa ma consider…mediocru, cel putin la astrofotografia de deep-sky. Dar viitorul sta in progres !
Max
lasa modestia cu ‘mediocru’:) pozele sunt bune rau!!!!!
felicitari
Multumesc. Insa ca sa evoluezi, sa te perfectionezi trebuie sa te compari cu cei “de sus” nu cu cei “de jos”. Treaba e sa nu cazi in depresie cand vezi ca nu ajungi la nivelul lor. Dar e timp sa urc si la nivelul urmator.
Max
Ce de stele! :D, foarte interesant, unul rosiatic batran unul albastrui tanar…
Buna observatie ! Culorile aparente chiar denota varstele obiectelor respective. Roiul deschis M 11 de culoare albastra e estimat a avea 220 milioane de ani vechime. Pe cand roiul globular M 22 care prezinta multe stele de culoare rosie, are o varsta estimata de vreo 12 miliarde de ani.
Max