Mda, am zis sa mai trag o vizita pe la Padurea Comana, sa vad daca e ceva schimbat. Nu ca in 3-4 zile se poate schimba ceva. Sau se poate ? La rata de taiere a copacilor si reclama Doamnei Udrea in ceea ce priveste PARCUL NATURAL (!!!) Comana, ma pot astepta la orice.
Am ajuns mai pe dupa-amiaza, pe un vant care ii cam spulberase planurile ca o sa fac ceva foto interesante. Si o temperatura cam scazuta pentru perioada asta, de doar 24-25 grade. Plus ceva nori. Dar na ca nu a fost chiar asa de rau: pe drumul prafuit foarte multe exemplare de Inachis io si Vanessa atalanta strajuiau micile balti lasate de ploaia din ziua precedenta.
Un exemplar de Inachis io a zisย sa imi acorde cateva secunde pentru o fotografie rapida:
Nici libelulele nu erau tocmai timide, zeci de exemplare zburand prin toata padurea, dar in special pe la liziera.
Printre ele un agrionid:
Si un exemplar de____________ la masa de seara:
Specia asta e cea mai frecventa in perioada asta a anului, cu zeci, zeci, zeci de exemplare prin toate zonele:
Pe plantele pe care se mai asezau libelulele, alte insecte isi duceau viata linistit, cu un ritm mult mai lent. O colonie de paduchi de plante:
Ceea ce m-a enervat insa mai toata ziua a fost numarul exagerat de mare de panze de paianjeni, cu tot cu paianjeni. Desi imi plac la nebunie paianjenii, totusi azi au reusit sa imi provoace o criza de nervi care a avut ca efect ruperea a catorva panze in goana mea dupa o libelula. La final nu am reusit sa fotografiez libelula, impiedicat fiind (sau mai bine zis orbit) de panzele etalate de la nivelul genunchilor pana la nivelul ochilor… Macar am reusit sa fotografiez unul din vinovati:
Si, dupa cum am inceput sa ma obisnuiesc in ultima vreme, prin aceiasi zona deturnata cu panze de paianjen, am gasit si o specie noua pentru mine, de buprestid (foarte posibil Coroebus elatus):
Tot curatandu-ma de panze, observ pe mine un exemplar de Apoderus coryli. Il asez pe o scoarta si incep cateva fotografii:
Observ si un exemplar maricel de Cerambyx cerdo, singurul de altfel pe ziua asta:
La baza copacului pe care trona exemplarul mascul de cerdo, o omida deย Lymantriaย dispar:
In apropiere, multi ulmi. Pe unul dintre ei, o adunatura de…oua. Neidentificate inca. Prin apropierea lor si un mic centiped.
Ouale aveau cam 1.2 mm in diametru vazute de sus, asa ca pentru un detaliu mai bun am asamblat setup-ul care imi ofera marirea maxima, ceea ce se vede in a treia imagine. Nu sunt inca 100% sigur dar cred ca sunt de fluture.
Cu mine aveam si un exemplar de Rosalia alpina colectat cu cateva zile in urma pentru a fi relocat. De data asta i-am facut si cateva fotografii:
E, si ma pregatesc de plecare. In ciuda vremii nu chiar de iulie, am reusit totusi sa surprind pe senzor destule specii de insecte interesante. Numai ca, din nou ma loveste norocul: cu totul intamplator, in drumul spre masina, ma uit pe scoarta unui copac si vad un mic gandacel. Ma apropi si vad ca e un croitor. Se dovedeste a fi Leiopus nebulosus, o alta noua specie pentru mine. Si nu gasesc doar un exemplar, ci patru. SI imi dau seama si cum de e posibil sa mai fi trut pe langa astfel de exemplare: la cat de mici sunt (8-10 mm) si coloratura plus desenul de pe elitre, sunt aproape invizibili pe scoarta de copac. Doar la o atenta si apropiata vedere se recunosc, in special datorita antenelor.
Si o fotografie cu tot cu crop a zonei in care aceste insecte isi freaca toracele si produc zgomotul specific gandacilor croitor:
Deci a patra specie de croitor noua pentru mine pe care o gasesc in doar cateva saptamani.
Si o panorama “de plecare” cu norii invaluind Soarele si producand astfel o scadere simtitoare de temepratura: de la cele 24-25 de grade la venire, am parte acum de o temperatura de 18 grade ! Deci cam frig deja.
O zi plina d.p.d.v. fotografic.
Seara trag o vizita pe la unchiu, care imi “paseaza” un exemplar de paianjen saritor. Nu scapa de o fotografie:
6 iulie 2011
Max
Excelente. Iar libelulele sunt o frumusete. Tare sunt curios ce setup-uri folosesti.
Multumesc Dragos. Setup-ul o sa il prezint in curand, pentru ca am mai fost intrebat. E un pic mai mult de spus la el si trebuiesc puse si cateva poze. Tot sper sa ajung din urma cu posturile dar de fiecare data cand am timp nu am chef, iar cand nu am timp am chef. De-ale lui Murphy nu ? ๐
Max
Frumoase fotografiile si interesante personajele fotografiate. ๐ Le punem si noi pe pagina noastra de facebook http://www.facebook.com/pages/Promovam-Comana/166823883329446. Multumim!
Multumesc si eu si “keep up the good work” in ceea ce faceti !!
Max
wow…felicitari, asta DA pasiune !
Multumesc frumos. Daca numele de post reprezinta ce cred eu ca reprezinta, inseamna ca si tu ai o pasiune de exceptie ! La cat mai putine turbulente ! Culmea, si in astrofotografie ai nevoie de un cer cu cat mai putina turbulenta. Si chiar mai “culmea”, cele doua tipuri de turbulenta sunt datorate aceluiasi fenomen fizic ๐
Max