Stiam ca in seara asta (pe 15) era eclipsa, insa am ales sa mai dau o fuga si pe la padure. Cum timpul era destul de “stramtorant”, pentru ca truia sa mai ajung si pe acasa sa imi pregatesc setup-ul foto pentru eclipsa, am tras o fuga mica doar la copacul-Cerambyx. Aici, de cum am ajuns am si gasit trei exemplare de Cerambyx cerdo in diferite pozitii pe stejar. Ce-i drept toti erau cocotati cam sus pentru puterile mele, cel mai “apropiat” fiind pe la 4 metrii deasupra solului. Doi dintre ei erau masculi, iar un al treilea exemplar-femela (a treia poza de mai jos).

Femela statea semi-ascunsa intr-o gaura, probabil depunandu-si ouale ori asteptand sa se intunece sa isi inceapa zborul de noapte. Masculul din a doua poza a coborat ceva mai tarziu si am reusit sa il capturez in scopul mutarii spre o noua locatie.

Tot pe acest copac-multi-habitat, ceva mai jos de data asta am gasit si un exemplar de Morimus funereus:

Si cand ma aplec eu sa las blitzul de macro in geanta observ cu coada ochiului mai mult ceva mare negru intr-una din gaurile “aplicate” pe trunchi:

O frumoasa pereche de cerdo. Frumoasa, desi prima impresia a fost de ceva inspaimantator, ceva cum a descris Clau aici pe post…Aliens catarandu-se pe tavan. Si poza cam tot asa releva…

In sfarsit, unul dintre masculii de cerdo care mai devreme erau cocotati la etajele superioare ale trunchiului se hotaraste sa coboare…in tromba. Si cade chiar la baza trunchiului, foarte aproape de semnul rosu aplicat de Ocolul silvic, semn de taiere (fara creier de altfel). Cateva prim-planuri nu trebuiau ratate, asa ca:

Si in imediata apropiere a stejarului, suspendat parca in aer, un mic 8-picioare:

Si ma pregatesc sa plec de la stejarul-Cerambyx sa ii duc la noua casa pe cei trei cerdo gasiti, insa nu inainte de a-mi lua la revedere fotografic de la micul-mare monument:

Si ajung si la locul de debarcare a croitorilor, unde gasesc insa o pereche de Lucanus cervus, cam distantati ce-i drept, dar care sigur facusera cunostinta ceva mai devreme:

Si tot aici, un Dicerca alni

Si acum purced la eliberarea exemplarelor de cerdo. Ii pun eu linistit pe un trunchi taiat, si astept. Speram sa ii prind in fotografii in momentul decolarii; nu de alta dar seara se apropia destul de repede si asta era momentul opim daca vrei sa ii surprinzi in zbor. Ei bine, rasplata a fost pe masura:

Ei bine fotografii de genul asta vroiam sa realizez de multa vreme. Am mai facut cateva si anul trecut, insa de data asta mi-au iesit aproape cum imi doream. Prea putina lumina insa, ceea ce a dus la folosirea unui ISO mare, asta pentru ca si timpul de expunere a trbuit sa fie scurt pentru a iesi croitorii cat mai clari, ca deh, miscarile de decolare sunt destul de rapide.

Si tot asa am reusit sa surprind si unul dintre masculi zburand pe un fundal incarcat cu nori. Din nou a trebuit sa folosesc ISO mare, asa ca imaginea a iesit cam plina de zgomot (dar si din cauza prelcrarii pentru ca era o idee cam supraexpusa), motiv pentru care am prelucrat-o in alb-negru.

Frumos sa ii vezi zburand “catre nori”, liberi si aparent fara grija. Parca si tipa “yupiiii”.

Max

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: