First light DBK 41AU02.AS, si Eclipsa de Luna -reloaded

Scroll down to content

Asa cum zice si titlul postului, mi-a venit noua camera de la Imaging Source pentru treburile Astro.

E o camera DBK 41AU02.AS, cu rezolutie 1280×960, ceea ce m-a si facut sa o comand. Asta pentru ca m-am saturat sa fac mozaicuri lunare cu 640×480 pixeli. Pana cand terminam de facut 4 regiuni ale suprafetei lunare in scopul de a le combina acasa intr-o singura imagine, ori se termina bateria laptopului, ori veneau nori, ori era prea umezeala in aer si se abureau componentele optice…

Asa ca de data asta am zis sa iau una cu rezolutie efectiva mare, si fara filtru IR block incorporat. Ceea ce o sa imi fie de mare folos mai incolo.

E, si hotarasc eu sa ies seara pe 16 iunie, adica in ziua cand a ajuns si camera la mine. Aveam deja luneta de 80mm cu tot cu montura in portbagaj, asa ca mi-am luat doar camera, laptop si aparatul foto. Si m-am indreaptat spre locul de observatii, acelasi camp de langa Dumitrana. Ajuns acolo am reusit doar intr-o fotografie sa prind si apusul Soarelui :

E acolo jos pe undeva daca va uitati cu atentie πŸ™‚

Si pregatesc eu setupul foto, cu tot cu camera cea noua, si tintesc spre Saturn. O imagine la rezolutie nominala din 700 de cadre si prelucrata cu Registax 5 si Photoshop:

Nimic spectaculos. Un Saturn cu o luneta de 80mm la F/42. Si fara filtru IR block ori IR pass. Deci cam varza. Insa mi-a dat o idee ce inseamna ca timp de achizitie si de procesare o camera cu rezolutia asta. Pot sa zic ca sunt chiar multumit.

Si apropo, se observa si furtuna din atmosfera planetei, spre dreapta de meridianul central. Iar ca detaliu optic, se observa si diviziunea Cassini in ansele inelelor (la capete adica). Nu-i rau pentru un 80mm !

Si o imagine a setupului:

Si cum stateam eu si ma uitam la cadrele cu Saturn in timp ce erau achizitionate, vad cu coada ochiului spre sud-est un prea-frumos rasarit de Luna:

Cu bateria aparatului pe terminate, am reusit sa trag cateva cadre, dintre care l-am selectat doar pe asta, unde culaorea e cea mai apropiata de ceea ce am observat cu ochiul liber. Imaginea e cu obiectivul macro canon de 100mm.

Decid rapid sa montez aparatul pe luneta de 80mm in focar sa fac cateva imagini si la o focala mai mare, asta pana se termina chiar complet bateria aparatului. Din 6 cadre mai mult sau mai putin reusite am ales-o pe asta:

Nu de alta, dar imi aduce aminte de proaspata terminata eclipsa.

Mda….cam asa mi-am petrecut timpul cu primele incercari ale camerei DBK. Cu un Saturn cam varza, dar cu o Luna superba, care si-a pastrat aparent culoarea din noaptea precedenta πŸ™‚ .

Max

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: