Si cu ocazia unei zile moca date de sus, am ajuns din nou pe la padure.
Tot cu scop precis, si anume sa mut cat mai multe exemplare de Cerambyx cerdo din calea unei eradicari sigure, eradicari provocate de prostia umana, nevoia de voturi si de bani, toate ducand catre o existenta din ce in ce mai scurta a raiului pentru animale si insecte de la sud de Bucuresti-Padurea Comana.
Cu mine a mers de data asta si “perechea de viata”, adica Eli, cu ajutorul careia am reusit sa gasesc 6 exemplare de cerdo si sa mut doar 4 dintre ei (ceilalti doi erau “out of reach”, pe la vreo 3 metrii mai sus decat ma pot eu lungi). Plus inca 4 pe care i-am avut in captivitate…in total 8 bucati Cerambyx cerdo. Sper ca in 3 ani sa se vada produsul efortului (tinand cont ca cerdo are ciclul normal de 3 ani, desi poate varia ajungand uneori chiar pana la 5 ani, daca vremea e rece pentru perioade lungi de timp).
Cum ajunseram, am si dat de un exemplar de Clerus mutillarius:
Si cand tragem o poza doua, din spatele trunchiului cazut pe care am gasit exemplarul de mai sus, mai apar vreo trei. La fel de rapizi in miscari, cautand prada vie.
Chiar langa gandacel, se aseza si o musca. Chiar frumoasa as putea spune:
Dupa cateva zeci de minute in care am cautat febril exemplare de cerdo prin zona in care stiam ca ii gasesc, reusesc sa tintesc unul…la 3 metrii mai sus decat pot eu sa ma intind. Nu am reusit decat o fotografie, cam slabuta, dar macar l-am surprins intr-un moment frumos, iesind din gaura pe care o cheama el casa:
Tot cautand alte exemplare de cerdo am dat din noroc peste un buprestid nou pentru mine:
E vorba de Coraebus undatus. Frumos ! Dar si interesant in comportament: fata de alti buprestizi, cand m-am apropiat de el nu a zburat, ci si-a dat drumul de pe scoarta direct pe sol. Comportament asemanator cu cel al speciei Dicerca alni, specie destul de comuna la Comana (cel putin in zona respectiva), dupa cum mi-am dat seama saptamana trecuta. Si ca veni vorba de alni:
De data asta, posibil si din cauza temperaturii ceva mai scazute decat saptamanile trecute (25-27 grade, fata de 30-32 cu o saptamana inainte), am observat doar 7 exemplare.
Pe langa buprestizii astia frumosi, am mai dat si de un elaterid pe care inca nu l-am determinat:
UPDATE (14.06.2011): Cu ajutorul expertului intr-ale identificarilor entomologice (a se citi “my uncle” Leo) acum pot sa etichetez mai sus pozatul elaterid ca: Adelocera murina L.
Tot prin apropiere de locul pe unde “vanam” Cerambyx cerdo, am mai gasit si un exemplar de licurici (Lampyris noctiluca):
Si a inceput perioada omizilor de Lymantria dispar. Un al doilea exemplar gasit pe anul asta:
Bun, si plecam noi de la locatia de “colectare” a Cerambyx, si ne deplasam in zona unde am hotarat sa ii stramutam pe cei care ii aveam in captivitate deja. Aici, pana la stejarul-tinta, mai aveam de facut cateva zeci de metrii. Pe traseu insa, mai ales in padure, multe abateri fotogenice iti sar in cale. Una ar fi acest opilionid, care statea mult prea frumos pe o scoarta de copac ca sa nu ii acord macar doua minute si cateva cadre…
Intre timp ce eu ma jucam cu un 8-picioare, Eli gaseste un frumos si maricel exemplar de Morimus funereus, femela, al treilea dintr-o serie de 5 observati pe ziua de azi:
E, si acum incepe distractia…Ajungem la stejarul cu pricina, pregatesc exemplarele de cerdo pentru eliberare, aparatul pentru cateva foto si….
O prima fotografie cu exemplarele pe care le tineam in captivitate de cateva zile:
Fotografia e de fapt formata din doua cadre cu plane diferite de focalizare, dintr-un unghi mai ciudat, croitorii fiind deasupra mea pe la 1 metru pe scoarta.
Nu e prelucrata prea frumos dar intentia conteaza.
Si intre timp ce eu pregateam inca un exemplar femela de eliberat pe noua casa, Eli tragea poze la greu:
Si acum si rezultatul asezarii fotogenice a exemplarelor de cerdo:
Nu mica mi-a fost mirarea cand am observat ca una dintre femelele aduse se pregatea sa depuna oua in crapaturile scoartei. Am reusit sa o surprind cautand un loc propice:
Prin apropiere de femela, privind si ea la randu-i mirata, o musca:
Si o fotografie credeam eu de final, cu cei patru Cerambyx cerdo adusi la noua casa:
Insa cateva minute mai tarziu gasesc o pereche de Lucanus cervus, asa ca reancep sedinta foto:
Dupa mini sesiunea asta, am strans aparatele, si am zis sa mai trecem odata prin zona unde cautasem mai devreme cerdo si observasem doar unul. Ajungem la locul respectiv, si gasim patru exemplare, toate femele. Inca un mascul observat insa nici chip sa ajungi la el, cocotat la peste 4 metrii inaltime. Asa ca luam exemplarele, si pornim spre “noua casa”. Ajunsi, plasez femelele pe scoarta, si astept sa o zbugheasca in sus. Dar, surpriza, incep sa zboare cam din locul unde le pusesem. Mi-am dat seama tarziu…era cam pe inserate (dupa orele 19), iar croitorii astia sunt crepusculari-nocturni, deci de acum incolo sunt activi, si de asta tocmai gasisem 4 exemplare plus unul observat unde mai devreme cu o ora si ceva nu vazusem decat unul. Am reusit sa trag cateva fotografii cam…amatoricesti rau de tot, dar deh, sa ma scuz, nu am avut suficient de multa lumina sa folosesc timpi mai scurti de expunere. Ce vreau sa zic:
Pana la urma toate patru au zburat in coroanele copacilor vecini. Macar mai au ceva stejari prin imprejurimi, asa ca nu sunt prea…suparat.
Oricum, frumoase demonstratii de zbor: un zbor greoi, si cu un zgomot asemanator cu cel facut de Lucanus cervus.
Un final frumos pentru o plimbare in natura.
Cu scop nobil.
Desi as fi preferat sa ma duc fara sentimentul ca se mai pierde ceva din padurea Comana…Asta odata cu viitoarea taiere a inca catorva stejari seculari, fie ei si gauriti de aceasta impresionanta insecta-Cerambyx cerdo L.
Max
13 Iunie 2011
Interesant de urmarit. Mai vedem chestii cu 6 (sau mai multe picioare) despre care nu stiam mare lucru – cateva nu stiu daca le-am mai vazut vreodata. Adaug la favorites, undeva alaturi de nat geo si descopery:). Astept update-uri si pe partea astro, unde sunt sigur ca ar fi multe de “spus”. Keep up the good/hard work !
excellent!! keep goin:)
da vrem ASTRO:)
Multumesc pentru comments-uri !
ASTRO in curand, ca e maine eclipsa de Luna 😉
excellent!! keep goin:)
da vrem ASTRO:)
wow thx im watting:)
da, fabulos ! nici eu nu am vazut demult 1 curcubeu
Interesante pozele cu insectele. Poate găsiți și alte specii de Cerambyx, ex. velutinus sau nodulosus. Ar fi ceva, de mult nu s-au mai semnalat..
Multumesc. Am cautat cele doua specii si cel putin pana acum se pare ca in zona Padurii Comana nu sunt. Dar exista posibilitatea ca intr-un coltisor de padure greu accesibil sa mai existe specii aparent disparute de pe la noi. Cel putin eu asa sper.
Velutinus la Canaraua Fetei, acum doi ani,în stejar pufos, galerii de emergență la baza trunchiului. De asemenea la B. Herculane. Nocturn. Nodulosus tot la Herculane, ziua, dar găsit rar. Oricum, poate postați poze și din vara asta. Unele specii mi s-au părut interesante.
Multumesc de informatii. Poate anul asta sa ii gasesc si eu. O sa postez imagini si anul asta evident, am ramas insa in urma cu posturile de anul trecut asa ca o sa mai dureze pana apar imagini noi.
Multumesc pentru informatiile legate de velutinus la Canaraua Fetii. Anul acesta (2014) am gasit in sfarsit specia. La Baile Herculane nu l-am cautat inca. Sper ca in curand poate il caut si acolo. O sa postez in curand si din ultimii doi ani de la Canara cateva fotografii. Pastram legatura!
uau ai citit ceva la viata ta, impresionant, eu am facut un an de entomologie si nu stiu prea multe denumiri, acum incercam sa recuperez ceva si cautam atacul de cosus cosus si ti-am vazut pagina, foarte frumos, dar din pacate daca aveai un site porno sau cu caterinca aveai cel putin cu 3 zerouri mai multi vizitatori/zi 😦 ma bucur ca mai face cineva si pagini asemanatoare.